Europe.bg
  Начало - Парламент - Интерактивно
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Интерактивно

  • A+
  • A-
09-11-2009

Аудио-репортаж за дискусията с четирима евродепутати, посветена на прехода

Audio
Изисква JavaScript и Adobe Flash Player.

Портал ЕВРОПА ви представя акценти от провелия се в София на 6.11.2009 г. Граждански форум "20 години от падането на Берлинската стена: младите хора и преходът".

В частност бяха обсъдени възможностите за образование и за кариера в България и в чужбина; трудното/лесното намиране на работа; вълната млади, напуснали България през прехода – надеждите и разочарованията им; европейските младежки политики; и – всъщност – каква перспектива има един млад българин за личния си житейски проект в родината.


Организатор на дискусията беше Информационното бюро на ЕП за България в сътрудничество с Националната университетска телевизия „Алма Матер” и Европейския информационен център „Европа Директно” – София.

Дискусията, която се проведе в залата на Студентския театър „Алма Алтер” в СУ, беше излъчена на живо с картина и звук на Портал ЕВРОПА. Както и предишните, така и този граждански форум е инструмент за връзка между Европейския парламент и българското гражданско общество: връзка-диалог, открита дискусия, с мнения, позиции, очаквания и въпроси и на гражданите, и на евродепутатите. Целта: търсене на път към общо решаване на проблеми.


Дадохме си музикално и визуално начало на тази среща, припомнихме си как звучеше 1989-а година, с 20 мелодии. Те са от диска „Sound of Revolution”, издаден от Европейската комисия – ГД „Комуникация”, специално за годишнината от падането на Стената, и включващ колекция от „…песните, които събориха Берлинската стена”. Всеки гост в залата получи този диск, присъстващите го откриха на своите столове, заедно с още един dvd-диск, посветен на двадесетата годишнина от демократичните промени в Централна и Източна Европа.


Преди началото на гражданския форум, на екрана виждахме фотоси от проекта „Стената” на 20 автори: 20 години по-късно, 20 художници и скулптори от три поколения преобразиха символични парчета от Стената и 28 дни по-късно /все едно 28 години/, парчетата Берлинска стена бяха символично съборени. Това стана в бургаска акватория, на остров Болшевик (Света Анастасия), а артистите казват: „Изкуството руши стени”. В залата бяха изложени шест елемента от арт-инсталацията „Стената Двайсет” – техните автори са Никола Карамфилов, Георги Георгиев, Божидар Симеонов, Анжела Минкова, Параскев Фереджанов и Светослав Пенчев.

Сред гостите в залата бяха продуцентите на проекта „Стената” – Кирил Калев и Елена Филипчева от „Коуд Комюникейшънс” – и всеки, който се интересува, имаше възможност да поговори с тях след дискусията.

ОЩЕ: Видеозапис в 12 части от дискусията!

ОЩЕ: Фотогалерия от гражданския форум!


„Тук сме, за да погледнем едновременно и назад, и напред, по повод годишнината – две десетилетия без Берлинска стена. Ноември 1989 година – какво всъщност се роди тогава…?” – с тези думи откри дискусията модераторът Огнян Бояджиев от Портал ЕВРОПА.

След това беше прожектиран видеоклипът „Раждане”, също дело на ГД „Комуникация” на Европейската комисия. В него се проследяват първите 20 години от живота на млад човек, който се ражда точно в деня, в който пада Берлинската стена: моментите от личния живот се преплитат с историческите събития от прехода.

Участниците в дебата бяха четирима членове на Европейския парламент. Уводният въпрос към евродепутатите беше – дали според тях цялата Стена е паднала, или са останали камъчета, които ни пречат да сме истински европейци, и как да ги махнем? Въпросът беше „визуализиран” на практика с истински парчета от Берлинската стена, донесени от модератора: те са откъртени от него след падането й откъм западната, „изрисувана” страна, и то преди да започнат да ги продават по две-три марки… Някои казват – преходът е „продаден”, „купен”.

Ето кратка информация за всеки от тях, придружаваща аудиозаписа от техните уводни изказвания:


Евродепутатът от Групата на Европейската народна партия, избрана с листата на ГЕРБ, Мария НЕДЕЛЧЕВА - член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони (единствена от България), член на Комисията по петиции и заместник-член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Новоизбран евродепутат.

Андрей КОВАЧЕВ е първи мандат евродепутат, но е бил кандидат и на предишните избори през 2007 г. Председател е на Българската делегация в Групата на Европейската народна партия. Членува в Комисията по външни работи и в Делегацията за връзки със Съединените щати. Заместник-член е на Комисията по регионално развитие, на подкомисията по сигурност и отбрана, както и на Делегацията за връзки със страните от Югоизточна Азия. Г-н Ковачев беше шести в листата на ГЕРБ за евроизборите и стана евродепутат, след като Румяна Желева стана външен министър.


Евродепутатът Ивайло КАЛФИН - ръководител на българската делегация в Групата "Социалисти и Демократи", зам.-председател на Комисията по бюджети, зам.-член на две комисии - по промишленост, изследвания и енергетика, и по бюджетен контрол. Доскорошен външен министър, г-н Калфин бе водач на листата на Коалиция за България за евровота.

Г-н Кристиан ВИГЕНИН - втори мандат евродепутат от Коалиция за България. Като член на Комисията по външни работи, той е координатор на Групата "Социалисти и Демократи" в нея. Председател е на Делегацията на Европарламента в "ЮРОНЕСТ" - за връзки между ЕС и Молдова, Украйна, Беларус, Грузия, Армения и Азербайджан. Също така е заместник-член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.


Специални гости на гражданския форум бяха първият демократично избран български президент д-р Желю Желев, заместник-ректорът на Софийския университет проф. Недю Попиванов и преподавателят доц. Светослав Малинов, който с влизането в сила на Договора от Лисабон, става осемнадесетият български евродепутат – от Синята коалиция.

Изказване на доц. Светослав Малинов - преподавател и бъдещ български евродепутат от Синята коалиция.

Реплика на Ивайло Калфин след изказването на Светослав Малинов, намесва се и Андрей Ковачев.

Изказване на проф. Попиванов, зам.-ректор на СУ.


Също така специални гости на гражданския форум бяха българските „деца на демокрацията”: Ангел Иванов – роден на 10 ноември 1989 година в Пловдив, сега студент в Американския университет в Благоевград; Ваня Панчева от Казанлък, студентка по английска филология в СУ – със същата рождена дата; и Силвия Василева, студентка по право в СУ, родена на 9 декември 1989 година във Враца. Тези трима младежи са българските връстници на промените. Те ще пътуват до Брюксел, за да се присъединят към свои връстници, родени на паметната дата през 89-та –общо 89 двайсетгодишни граждани на 27 държави-членки, които са поканени от Европейския парламент, за символично съвместно отпразнуване на юбилея от падането на стената и на ограниченията, а също така и на личния им двайсети рожден ден.

Чуйте тримата връстници на демокрацията в диалог с първия демократичен президент на България д-р Желев.

Чуйте по-интересните откъси от дискусията с кратко описание за всеки от тях:


Дискусия за паметта: Въпрос за паметта и за прехода от политическа гледна точка, последван от отговорите на Андрей Ковачев (ЕНП), Ивайло Калфин (С&Д), Кристиан Вигенин (С&Д). „Свидетели сме на това как преходът започна с падането на Тодор Живков през 89-та година и как 20 години по-късно премиер на страната е неговия бодигард. Този феномен може да се приеме от една страна за един пълен цикъл и за своеобразен край на прехода, но от друга – е сигнал за много нови въпроси, които трябва да бъдат зададени”, каза Кристиан Вигенин в отговор на въпрос от публиката. Според него 20 години е достатъчен период, за да можем от позиция на известна времева дистанция да се направят безпристрастни анализи на прехода. „С това не трябва да се занимават политиците, а историци, които да пресеят всички плюсове и минуси на този исторически момент”, беше категоричен той. Евродепутатът Ивайло Калфин допълни, че „прочитът на темата за прехода не трябва да бъде самоцелен, а с категоричната нагласа никога да не се повтарят онези грешки, които са безспорни”. Според него много от елементите на тоталитаризма се възраждат днес – полицейщината, насаждането на страх в обществото и медиите, тоталният едноличен контрол във властта, упражняването на натиск върху независими институции и др.

Дискусия за интернет: Въпрос, свързан със събирането на трафични данни за потребителите на интернет и отговорите на Ивайло Калфин (С&Д) и Мария Неделчева (ЕНП).


Дискусия за образованието: Въпрос за ролята на евродепутатите за възможностите на младите хора както в България, така и в чужбина, отвори дискусията на тема - реализацията на младите и образованието. Първият отговор е на евродепутата Кристиан Вигенин, следва пояснение от Ивайло Калфин. В разговора се включва и Мария Неделчева.

Дискусия за стипендиите: Въпросът за стипендиите - отговори на Андрей Ковачев, Ивайло Калфин.

Дискусия за реализацията на младите хора, за трудностите да си намери младият човек работа. Реакции и разсъждения на Мария Неделчева и Кристиан Вигенин.


Заключителните думи на четиримата евродепутати, събрани в общ модул.

След края на двучасовата дискусия, публиката имаше удоволствието да види предпремиерното представление на спектакъла «Войната, стената, свободата» по пиесата на големия полски драматург Леон Кручковски “Първият ден на свободата”, представен от университетския театър «@лма @лтер».



Интерактивно
Радиопредавания
Видео
Аудио


 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.