Europe.bg
  Начало - Събития
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Събития

  • A+
  • A-
10-11-2009

Проект „София 2020” представя нови идеи за бъдещото архитектурно оформление на столицата

Независимата група „Архитекти за София" представи проекта „София 2020" на Главния архитект на София Петър Диков и широката публика.

Съмишлениците по проекта под ръководството арх. Димитър Паскалев показаха своите идеи за развитието на градската среда на столицата след 10 години. Те залагат на идеи като оформяне на площад „Централна гара", зелени трамвайни линии, пешеходни зони, разширяване на градска градина, поставяне на символични „градски порти" , велоринг през парковете.

Проектът „София 2020" стартира в онлайн пространството със собствен интернет сайт , в който идеите на архитектите са основа за дебати и коментари, и изложба пред НДК, която продължава до 21 ноември.

Целта на създателите на „София 2020" е да се изгради платформа за дебати по независими идеи за бъдещето на София, да се провокира дискусия със столичани, държавната и местната администрация, професионалните среди по въпроса има ли и каква е дългосрочната и устойчива визия за бъдещето на града.

Главният архитект на Столична община арх. Петър Диков заяви, че идеите, представени в рамките на „София 2020", съвпадат на 90 процента с „нашата дългосрочна визия за развитието на града". „Не мога да не съм поласкан от техните предложения, тъй като до голяма степен те следват логиката на идеи и проекти, които съм поставял преди много години и които все още, за съжаление, не са се осъществили. Но това ще се случи и ще се случи заради такива активни хора като тях самите", сподели след презентацията арх. Диков.

Според арх. Диков три са основните пречки пред превръщането на идеите в реалност - егоистичното мислене на професионалните среди, което води до по-трудно възприемане на чужди идеи, традиционният български консерватизъм и съпротивлението срещу всякакви промени, и липсата на желание за сбъдване на общи цели за сметка на преследването на лични такива. Въпреки това, Главният архитект категорично заяви, че вярва в позитивното развитие на София и в това, че през 2020 г. тя ще бъде по-красив и по-качествен в архитектурно отношение град.

„Архитекти за София" е неформална група, в която влизат архитектите Димитър Паскалев, Аспарух Марков, Християн Боров, Биньо Йовчев, Емилия Николова, Виктория Великова, Татяна Стефанова, Димитър Караниколов, Димчо Недев, Радомир Данков, Ирина Борова и Мирослав Терзиев.

Основна цел на тяхната платформа „София 2020" е да изгради мечтата за София като един по-добър град. На сайта на проекта всяка публикувана идея цели да провокира гражданите към дискусия върху поставения проблем и да набере обществена подкрепа. С инициативата си „Архитекти за София" се надяват да провокират обществото и професионалните среди за реализирането на ново поколение градоустройствени мероприятия.

Подробности за проекта четете ТУК



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.