Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
14-01-2010

Нона Караджова: към преструктуриране на управлението на ОП „Околна среда” се тръгва не от нула, а даже от минус

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова в блиц-интервю за Портал ЕВРОПА.

Г-жо Караджова, изненадват ли ви заключенията на ЕК от писмото на шефа на ГД „Регионално развитие”, които се отнасят до ОП „Околна среда”?

Не, тъй като тези заключения съвпадат в много голяма степен с констатациите на МОСВ, оповестени още през август и септември 2009 г. В този смисъл оценката на Европейската комисия обективно и независимо потвърждава изводите на сегашния ръководен екип на министерството още от началото на мандата.

Писмото от ГД "Регионална политика" на ЕК до българските институции от 8 януари нещо необичайно ли е?

Не, то е част от установената практика, от работните отношения между нас. Искам да ви уверя, че всички отворени въпроси по изпълнението на ОПОС ще бъдат дискутирани с представителите на Европейската комисия. Освен това министерството ще подготви и писмена информация за целия процес на преодоляване на сериозните проблеми в управлението на ОПОС, която ще предоставим в Брюксел.

Генералният директор на ГД "Регионална политика" Дирк Анер пише, че липсата на човешки ресурс в рамките на МОСВ пречи на усилията, които полагате да определите нови и да подобрите съществуващите проектни предложения. Какво се прави по въпроса?

Преди всичко имаме определени ръководители на Управляващия орган на ОП "Околна среда" - това е Дирекция "Кохезионна политика за околната среда", която има актуализирана стратегия за организационно развитие; и на Междинното звено - Дирекция "Фондове на ЕС за околна среда", която е преструктурирана така, че всичките 56 служители в нея, включително директорът, ще се съсредоточат върху подпомагането на оперативното изпълнение на ОПОС. В управляващия орган проведохме конкурс, чрез който бяха избрани кандидати за 7 от общо 8 незаети бройки, а освен това четирима души ще бъдат допълнително назначени по заместване. В другата дирекция - междинното звено - в момента се провежда конкурс за избор на кандидати за 6 незаети щатни бройки, от които 2 за началник-отдели и една за финансов контрольор. Надявам се в този състав екипът да заработи ефективно и да отговори съвсем точно на изискванията, поставени от ЕК.

Днес и утре (14 и 15 януари 2010 г., бел. ред.) се провеждат Годишната среща за преглед и Комитетът за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка. Ще коментирате ли с представителите на Брюксел нещата, описани в писмото?

Да, МОСВ ще докладва подробно за всички предприети действия по изпълнението на оперативните програми, съфинансирани от Кохезионния фонд и от Европейския фонд за регионално развитие.

Вие предприехте действия за преструктуриране на управлението на оперативната програма. Каква беше целта?

От една страна, целта бе да не се допусне безцелно харчене на пари, а средствата да бъдат оползотворени за националните екологични цели и приоритети и новите проекти, които се избират, да бъдат икономически ефективни. И заедно с това – целта беше във физически възможни срокове да преодолеем изоставането.

В началото на мандата вие заварихте доста наказателни процедури заради неспазване на европейското законодателство в сферата на околната среда...

Не само това, а и една лошо управлявана оперативна програма, по която са сключени неефективни договори. Те са общо 219, от тях 29 инвестиционни. Така че към преструктуриране на управлението на ОП „Околна среда” се тръгва не от нула, а даже от минус.

Подробна информация за предприетите действия по всяка от констатациите на Генерална дирекция “Регионална политика” на Европейската комисия е публикувана ТУК – на сайта на Министерството на околната среда и водите.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.