Europe.bg
  Начало - Парламент - Интерактивно - Видео
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Интерактивно / Видео

  • A+
  • A-
05-02-2010

Европейската идентичност като матрьошка: Дорис Пак, председател на Комисията по култура и образование в ЕП (видеозапис)

Изказване на г-жа Дорис Пак на международната конференция "Европа 2020 - гражданска визия", провела се в София на 29 и 30 януари 2010 г. по проекта "Взаимодействаме с Европейския парламент", изпълняван от Европейския институт с финансовата подкрепа на ГД "Комуникация" на ЕП.

ЕС е единственият гарант за опазване на различните културни идентичности, тъй като за щастие няма "една обща" европейска култура. Съществуват хиляди европейски култури и всяка от тях заслужава да бъде опазена. Единствената гаранция за това е именно фактът, че ЕС няма "една култура", която да засенчи всички останали, а представлява общо пространство, в което всички култури могат да съжителстват спокойно и да се обогатяват, черпейки от обмена помежду си.

Вижте пълния текст в оригинал!

По думите на Дорис Пак, която е на политическата сцена от 34 години, идентичността на гражданина на Европейския съюз прилича на руска матрьошка - едно върху друго се подреждат светоусещанията му като родно място, роден регион, родна държава; и най-отгоре е европейската идентичност: "Всичко това е вътре в нас. И този факт става възможен единствено благодарение на Европейския съюз, който ни помага да бъдем всичко това едновременно", поясни г-жа Пак.


Според евродепутата образованието в европейски ценности трябва да започне от най-ранна възраст, а не чак в студентските години. Затова по думите й необходима по-голяма мобилност на учителите. "Ако учителят не внушава любов към Европа, то тогава кой ще го направи?", каза Пак. Пак подчерта, че Европейският съюз има задължение да отваря повече възможности за образованието и да изгражда мостове между гражданите на държавите-членки. Тя и призова държавите-членки за повече средства в европейския бюджет за образование и култура и поясни, че за първи път в тази финансова рамка на ЕС има политически консенсус за значимостта на образованието за европейския проект.

Пред българските журналисти председателят на Комисията по култура и образование в ЕП призова за повече европейски програми за обмен на преподаватели, така че обучението, свързано с ЕС и европейската идентичност и ценности, да бъде по-работещо. В края на 2010 година ще се подготвят проектите за европейските програми за образование и култура за следващата седемгодишна финансова рамка, която започва през 2014 г. Пак поясни, че размерът на финансовите средства ще бъде обсъждан в ЕП през 2012 г. и не се ангажира с конкретни цифри.

Забележка: записът е в оригинал, на английски език.

По темата

Аудио

ВидеоИнтерактивно
Радиопредавания
Видео
Аудио


 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.