Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
10-02-2010

Йежи Бузек: „По силата на Лисабонския договор, Европейският парламент е по-силен от всякога”

По време на официалното посещение в Париж на 2 февруари 2010 г. (вторник), председателят на Европейския парламент Йежи Бузек даде специално интервю за Touteleurope.fr – най-авторитетното френско онлайн-издание за европейски теми и медиен партньор на Портал ЕВРОПА. Бузек, който е бивш полски министър-председател и активист от легендарния полски профсъюз „Солидарност”, говори за новите реформи, произтичащи от влизането в сила на Договора от Лисабон и представя приоритетите по време на мандата си като председател на ЕП.

Портал ЕВРОПА представя интервюто на Touteleurope.fr на български, френски, английски и немски език.

Гледайте видеозаписа ТУК.


Можем ли вече да говорим за повторно обединена Европа или има още какво да бъде направено, докато това се постигне?

Мисля, че това повторно обединение се случи, защото днес вече не сме изправени пред една променена нова Европа – имаме общи отговорности и общо бъдеще. Мислим заедно как да решаваме важните въпроси и как да отговаряме на очакванията на нашите граждани. Европа е наистина обединена след голямото разширяване от преди пет години. Уверено се движим в посока към реинтеграция в много области, в които това все още е необходимо. От тази гледна точка съм настроен много оптимистично.

Какви са приоритетите на Европейския парламент за следващите пет години?

За мен като председател основните приоритети са организирането на Европейския парламент и неговата дейност, както и гласуването на Европейската комисия (на 9 февруари, бел.ред.). От голяма важност са също отношенията с Европейския съвет и ротационното Испанско председателство, както и нашия нов тип връзки с националните парламенти в държавите-членки на Европейския съюз. Става въпрос за една нова възможност, която ни се предоставя благодарение на Договора от Лисабон. Предстои ни да изграждаме отношения с националните парламенти. Разбира се, по отношение на нашите граждани, ние като Парламент силно желаем да решим най-важните за тях проблеми. Това е първата ни отговорност. Енергийните доставки, икономическата криза, създаването на повече работни места, въпросите, свързани с миграцията и демографските проблеми, а така също решаване на проблемите с климата и изграждане на силна европейска външна политика са също така важни приоритети на Европейския парламент.

Какви промени носи Лисабонският договор за Европейския парламент?

Сега сме много по-силни, отколкото преди. Вече е ясно, че сме отговорни за почти цялото европейско законодателство, което е положителен знак за всички решения, които се вземат на европейско ниво. Парламентът има ключова роля в сътрудничеството си с Комисията и Съвета, при това вече също във взаимовръзка с националните парламента, които получават отговорности по отношение на европейското законодателство. Опитваме се да отговорим на очакванията на европейските граждани, правейки всичко, което трябва, за да изградим една силна и успешна Европа.

Как Европейският парламент ще възстанови диалога си с гражданите по време на Вашия мандат като председател, имайки предвид високия процент на въздържали се от участие в последните европейски избори?

Опитваме се да правим множество неща, които да променят тази тенденция. Нашите контакти с националните парламенти ще ни приближат до гражданите. Въведохме телевизионни излъчвания онлайн на заседанията на комисиите в Европейския парламент. Тези интернет-предавания могат да бъдат интересни за европейските граждани. Също така се опитваме да намерим начини, по които да информираме обществеността – начини, подобни на тези, които използват националните парламенти. Времето за въпроси към председателя на Европейската комисия („парламентарен контрол”) е нещо, в което европейските граждани ще открият прилики с похватите, познати им от работата на парламентите в техните страни – когато депутатите могат да задават въпроси към членовете на съответните правителства. Този „парламентарен контрол” се гледа от гражданите на национално ниво и сигурно ще им бъде интересно да следят това и на европейско ниво. Въвеждането на някои от тези типични за националните парламенти черти и тук, на европейско ниво, тези сходни неща, ще ни помогне да възстановим връзката си с европейските граждани. И все пак да не забравяме, че е обичайно избирателната активност на национални избори да е по-висока от тази на европейските.

Дата на оригиналното публикуване: 03/02/2010. 

По темата

Аудио

Видео



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.