Europe.bg
  Начало - Новини - Интервюта
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Интервюта

  • A+
  • A-
20-07-2010

Моника Панайотова: Докладът е мотиватор за ускоряване на реформите

Депутатът Моника Панайотова, председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове в Народното събрание, коментира за Портал Европа днешният доклад на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и наблюдение на България.

Как бихте коментирали изказванията, че това е най-добрият доклад за България?

- Аз също съм на мнение, че това е един от най-добрите доклади и не случайно и премиерът спомена няколкократно моментът, че за първи път се уточнява напредъкът по всички показатели в механизма за сътрудничество и оценка. Бих казала, че докладът е един мотиватор за правителството да ускори още повече реформите, да се повиши степента на готовност да се изпълнят препоръките на ЕК, което беше дадено като ясен сигнал от страна и на премиера. Моментите, които аз очертавам, четейки го са три. Първият е моментът, че се отбелязва, че има силна политическа воля и политическа решимост. Вторият е, че има устрем за реформи - нещо което липсва в доклада за Румъния, доколкото аз се запознах с него. Третият момент е качеството на информацията. Този кръг - политическа воля, готовност за реформи и комуникация определено ни показва, че правителството върви в правилната посока.

В същото време, обаче, продължават критиките за съдебната система конкретно за това, че има воля, има намерение, има програми, но реално няма практически действия?

- Това е така и ние си го знаем. Все пак живеем тук и наблюдаваме. Знаете, че съдебната власт е независима и това, което трябва да се има предвид е, че наистина ако съдебната власт не се реформира и не отговори на т. нар. показатели „benchmark" в тази част от доклада, съответно в един момент може да се достигне до отмяна на задължението страните-членки да признават и изпълняват нашите съдебни решения и присъди. Така, че това трябва да е мотивиращ фактор за независимата съдебна власт, за да направи необходимите промени, така че наистина да се развива в динамиката, в която се развиват съответно и изпълнителната и законодателната власт.

На какво се дължи това, че за пръв път в доклада се споменават обществените поръчки и по-специално моментът, че на практика 100% от големите инфраструктурни поръчки са проблемни?

- Защото знаете за големите злоупотреби в тази линия. Това което е необходимо като законодателна инициатива вече се прави. Комуникацията и прозрачността са изключително важни от страна на управляващите. Предполагам, че това ще бъде и като сигнал, който ще се даде на предстоящата пресконференция на премиера Борисов.

Необходим ли е все още мониторинговият механизъм за България? Каква е позицията на ГЕРБ - трябва ли да продължава мониторинговият механизъм или вече сме постигнали достатъчно?

- Не бих се ангажирала с позицията на ГЕРБ, мога да говоря като лично мнение. Смятам, че на този етап механизмът продължава да бъде необходим, защото той е по направление вътрешен ред и сигурност. По отношение на правосъдието виждате,че има изключително много критики. Но в никакъв случай механизмът не трябва да бъде възприеман като наказателна мярка. Напротив, той трябва да се възприема като едно средство, което стимулира държавата ни да върви в правилната посока и да отговори на европейските стандарти. Така, че аз лично гледам винаги на механизма като нещо положително, независимо от критичния тон, който присъства в определени моменти, но той е наистина с цел да вървим в правилната посока. Затова  отчитайки това, което е направено в момента и трите извода, които споменах в началото смятам, че допълнително ще ни мотивира да извършим реформите, които сме започнали.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.