Europe.bg
  Начало - Портал ЕВРОПА представя
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Портал ЕВРОПА представя

  • A+
  • A-
13-01-2011

Юдит Ланг: Разширяването на Шенген е задача №1 за нас

На 12 януари Европейският институт направи традиционното представяне на приоритетите на шестмесечното председателство на Европейския съюз.

Приоритетите на унгарското председателство и на България в този период бяха представени от директора на Европейския институт Любов Панайотова, посланика на Република Унгария Юдит Ланг, министърът на външните работи Николай Младенов и заместник-министърът на външните работи и председател на Съвета по европейски въпроси Константин Димитров.

Посланик Ланг коментира, че мотото на унгарското председателство на ЕС, което продължава до края на юни, е „Силна Европа". Под това в Будапеща разбират силни институции, силни страни-членки и силни общи политики.

Въпросът, който привлече най-голямо внимание, бе за позицията на унгарското председателство относно влизането на България и Румъния в Шенгенската зона.

Г-жа Ланг отново подчерта, че разширяването на Шенген към България и Румъния е един от основните приоритети на унгарското председателство. „Това е нашата задача №1 и ние желаем да приветстваме България и Румъния в Шенген, веднага щом те изпълнят всички изисквания", коментира тя.

Въпросът за Шенген бе поставен в рамките на третия приоритет на унгарското председателство - Съюз близък до гражданите. В този приоритет влизат и засилването на Стокхолмската програма, засилването на човешките права, миграцията и по-добра защита на правата при съдебни процеси.

Останалите приоритети на Будапеща са :

1. Растеж, работа и социално включване, основно в рамките на стратегията Европа 2020.
2. По-силна Европа - развитие на Общата селскостопанска и на кохезионната политика. По въпроса за бъдещето на ОСП, Унгария смята, че трябва да се запазят ценностите, като в същото време ЕС се подготвя за новите предизвикателства. Енергийната сигурност също е част от приоритета за по-силна Европа, като през февруари ще се проведе специален Съвет по въпроса.
3. Разширяване и участие в световните дела - това включва засилване на политиката за развитие, средиземноморското и източното сътрудничество.

  Външният министър Николай Младенов от своя страна коментира приоритетите на България в рамките на унгарското председателство на ЕС. Според него 2011 е годината на Централна и Източна Европа в ЕС, тъй като Полша ще наследи Унгария начело на ЕС. С тези две председателства бившите комунистически страни могат да покажат, че са пълноправни участници в европейския проект.

Първият приоритет според министър Младенов са енергийните въпроси - диверсификация и сигурност. Другите приоритети включват Дунавската стратегия, следващия многогодишен финансов период, приемане на измененията в Лисабонския договор във връзка със спасителния фонд, стратегията за интеграция на ромите, разширяването на ЕС и Шенген.

Относно Шенген, министър Младенов заяви, че влизането ни в зоната е изключително важно във всички аспекти. „Правителството е убедено, че до март ще покрие всички технически изисквания". Според него Унгария ще играе много важна роля за развитието на дебатите относно приемането ни. Министър Младенов се надява и на много добро сътрудничество с Гърция и Турция за охрана на южната ни граница, особено след като България вече е оказала помощ на Гърция при нейните гранични проблеми.



 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.