Europe.bg
  Начало - Портал ЕВРОПА представя
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Портал ЕВРОПА представя

  • A+
  • A-
19-01-2011

Програма на Чешкия център за февруари 2011

ИВАНА СКАЛОВА - "УЧАСТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ В СМАЗВАНЕТО НА ПРАЖКАТА ПРОЛЕТ 1968"
Книгата е издадена от "Бохемия клуб" и издателство "Стигмати" в поредицата "Голяма чешка библиотека" в превод на Александра Трифонова.

Монографията на чешката историчка Ивана Скалова се основава върху проучването на българските и чешките архиви и пресата от периода около 1968 г., за да опише детайлно и последователно събитията около българското участие в Пражката пролет. Освен самите събития от 1968 г., книгата изследва и тяхната предистория, както и отзвукът им в българската среда. Едно плътно изследване, чието намерение е да събере цялата фактология по изследвания проблем.
Изданието посочва ролята на България в този исторически момент, като съдържанието ме е структурирано в четири основни теми:

• Политическата дейност на българското партийно и държавно ръководство преди интервенцията в Чехословакия
• Отзвукът от реформите в Чехословакия сред българското общество
• Участието на българската армия в инвазията срещу ЧССР
• Отзвукът от участието на България в интервенцията през август 1968 г. в българската среда

Книгата ще бъде представена от доц. д-р Искра Баева и доц. д-р Лъчезар Стоянов, с участието на преводачката Александра Трифонова.
1.2., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ


ПАВЕЛ ПИЕКАР - "ЕХОТО НА ОРФЕЙ"

Изложба на чешкия график Павел Пиекар, вдъхновена от култа към Орфей в България.
Цикълът графики "Ехото на Орфей" възниква в периода 2007-2010 г. и е инспириран от легендата за митологичния певец и неговата трагична любов към Евридика.


В изложбата, редувайки се, са показани както теми вдъхновени от този мит, така и пейзажи с торсовете на антични герои и морски картини. Допълнително са приложени портретите на известни автори, повлияни също от любовта между Орфей и Евридика - Овидий, Клаудио Монтеверди и Райнер Мария Рилке. Всички творби са създадени чрез техниката цветна линогравюра - всеки цвят се отпечатва чрез отделен линолеум.


Павел Пиекар е роден през 1960 г. в гр. Острава. Учи в строителния факултет на Пражката политехника (ČVUT) и след завършването му през 1983 г. намира място в изследователския отдел на проектантската и строителна фирма „Прумстав". От 1990 г. работи в Националната галерия. В ателието си в квартала "Дейвице", вече повече от 26 години, систематично се занимава с техниката на черно-бялата и цветна линогравюра. Всяка графика е създадена по точна и реалистична рисунка. Образецът или нейни части се копират върху отделни плочи- за всеки цвят е приготвена самостоятелна матрица - впоследствие резултатът от печата е цветна линогравюра. В зависимост от сложността на темата цветовете варират между 5 и 50 на брой. Художникът отпечатва сам творбите си, в ограничени количества, като образува отделните нюанси чрез смесване на печатарски и маслени бои.


От 1990 г. Павел Пиекар редовно прави колективни и самостоятелни изложби, негови графики присъстват в много частни колекции. Член е на дружествата "Umělecká beseda" и "Hollar".
Откриване на 2.2., 18.00 ч., Галерията на ЧЦ
(Изложбата ще продължи до 18.3.2011 г.)


"ОРАНЖЕВ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН" представя ВАСИЛ ПАРМАКОВ КВАРТЕТ
Васил Пармаков - пиано
Георги Корназов - тромбон
Димитър Карамфилов - бас
Атанас Попов - барабани
3.2., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход 10 лв.)


ЧЕШКИТЕ КОМПОЗИТОРИ В ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДВОРОВЕ ПРЕЗ 18 ВЕК

Творби за клавир соло и за 4 ръце, изпълнявани от Василий Илисавски и Галина Драганова на автентични музикални инструменти - клавесин и хамерклавир модел "Антон Валтер". Клавирното дуо ще пренесе публиката в атмосферата на европейските дворове през 18 век: Иржи Антонин Бенда (Берлин), Леополд Кожелух (Виена), Ян Ладислав Дусик (Лондон).

Василий Илисавский е петербургски музикант, живеещ в Холандия,които изпълнява своите концерти както на съвременно пиано, така и на старинни инструменти от 18 и 19 век. Негови учители са Олег Майзенберг, Екарт Зелхайм, Барт ван Оорт и Елена Шишко. Василий е постоянен гост в петербургските зали и солист на Петербургската филхармония. Изявява се и като чембалист заедно с ансамбъла за старинна музика "Ars consoni". Лауреат е на конкурсите "Клара Шуман" в Дюселдорф и "Сергей Прокофиев" в Петербург. Прави записи за немските радиокомпании Bayerischer Rundfunk, NDR и SWR. Участва на фестивалите "Монтеверди" (Белгия), Оберстдорф (Германия) и Линсхотен (Холандия). Провежда лекции, концерти и семинари по старинно пиано в консерваториите в Осло, София, Москва и Санкт-Петербург и свири на фестивалите "Ёлимьюзик" (Петербург, Нижни Новгород), "Софийски музикални седмици", "Варненско лято", "Аполония", както и в родната къща на Шуман в Цвикау. http://ilisavsky.de

Галина Драганова е единственият изпълнител на хамерклавир в България. Завършва ДMA - София при проф. Димо Димов и магистърски степени по пиано във Висшето училище за музика в Щутгарт и по хамерклавир в Амстердамската консерватория при проф.Барт ван Оорт. Концертира в Белгия (Palais des Beaux-Arts - Брюксел, Фестивал „Клаудио Монтеверди"), Холандия (Фестивал за старинна музика в Утрехт) и Германия с репертоар от виенска класика и ранен романтизъм, представен на исторически съответствуващите модели пиано.

През 2005 г., за първи път в България, Галина изнася серия от концерти на хамерклавир на фестивалите "Софийски музикални седмици" и „Фестивал на оперното и балетно изкуство" - Стара Загора като солистка на камерен ансамбъл "Софийски солисти". Заедно с Василий Илисавский създават "Дуо Хамерклавир", което изпълнява репертоара за четири ръце от 18 и 19 век. Галина е основател на Фондация "Старинна музика", която провежда образователна програма в Държавна музикална академия с участието на водещи изпълнители на автентични инструменти. http://galina-fortepiano.com
8.2., 19.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)


We, You, They on Wednesday представя "СЪПРУЖЕСКИ ЕТЮДИ" на режисьорката Хелена Тршещикова

В три от средите на месец февруари българските зрители ще имат възможност да видят епизоди от нашумялата в Чехия документална поредица.

Цикълът "Съпружески етюди" е показан за първи път от Чехословашката телевизия през 1987 г., като отделните епизоди показват живота на шест млади съпружески двойки в период от шест години - от сватбата им през 1980 г. до 1986 година. По-късно Чешката телевизия и режисьорката Хелена Тршещикова решават да издирят семействата и да продължат проекта, заснемайки днешното им съществуване (1999 - 2005 г.). Резултатът е невероятна мозайка от истории, всяка от които разкрива откровена и лична изповед за един обикновен, но уникален живот. Заедно, филмите подават автентична информация за ценностите в брака, за жертвите и цената, която трябва да се плати. В рамките на три вечери ще бъдат представени историите на "Ивана и Вацлав" (9.2., 18.00 ч.), "Марцела и Иржи" (16.2., 18.00 ч.), "Ивана и Павел" (23.2., 18.00 ч.).
Филмът "Рене" на Хелена Тршещикова получи наградата за най-добър документален филм на 13-то издание на София Филм Фест през 2009 година.


СЪПРУЖЕСКИ ЕТЮДИ - "ИВАНА И ВАЦЛАВ"
реж. Хелена Тршещикова, ЧР, 90 мин., с български субтитри
В първия епизод се запознаваме със студентите по архитектура Ивана и Вацлав, които сключват брак преди Коледата на 1980 г., а половин година по-късно се ражда и първото им дете - синът Ян. Семейството се радва на спокоен живот в наследеният от бабата апартамент, който те постепенно реконструират.
Прехвърляме се в 1999 г., когато семейството живее в прекрасна обширна къща в покрайнините на Прага и вече е станало седемчленно. Ивана и Вацлав са трудолюбиви и амбициозни хора, които прекарват ежедневието си в работа, но намират време и за децата. Държат голям магазин за мебели в пражкия квартал "Винохради" и изглеждат щастливи....
9.2., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)


"ОРАНЖЕВ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН" представя "ОТНОВО" - авторска музика на Георги Корназов
Георги Корназов - тромбон
Росен Захариев-тромпет
Георги Дончев - бас
Атанас Попов-барабани
10.2., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход 10 лв.)


СЪПРУЖЕСКИ ЕТЮДИ - "МАРЦЕЛА И ИРЖИ"
реж. Хелена Тршещикова, ЧР, 106 мин., с български субтитри
Двадесетгодишна двойка - коневъдка и телефонен техник, женени по любов. Бракът им продължава само една година и приключва малко след раждането на дъщеричката Иванка. По-късно Марцела има нова връзка, плод на която е синът Томаш, но новият партньор не се интересува нито от семейството, нито от сина си. Безразличие проявява и бащата на Ивана Иржи, към когото има подозрение, че е насилвал сексуално детето.


В продължението разбираме, че Иржи изчезва както от живота на Марцела, така и от филма, и историята на тази двойка се променя в борба за съществуване на една самотна жена с нелека съдба. Лутайки се между отглеждането на недъгавия син и финансовите проблеми, Марцела има своите малки мечти за "един добър партньор в неволята". Страданията й обаче нямат край - през ноември 2005 г. трагично загива дъщерята Ивана...


Историята предизвикала небивал интерес в Чехия, се превръща в пълнометражен документален филм със заглавие "Марцела". И в това няма нищо чудно, защото става въпрос за съдба от която побиват тръпки.
16.2., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)


"ОРАНЖЕВ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН" представя РОКО АКУСТИК КВАРТЕТ
Росен Захариев - тромпет
Георги Корназов - тромбон
Георги Дончев - бас
Атанас Попов-барабани
17.2., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход 10 лв.)


МУЗИКАЛНИ ИЗКУШЕНИЯ

Избрани пиеси от чешката и българска музика ще сглобят пъзела на една музикална игра с участието на млади таланти (ученици от класа на Александър Василенко) и техните преподаватели (Красимир Тасков и др.) от Музикалното училище и от НМА „Проф. П.Владигеров".

Веселото и тъжното, смешното и гротескното ще определят градуса на емоцията тази вечер. В тази игра ще оживеят познати и непознати творби от класиката и съвремието, пресъздадени с усета на различни поколения музиканти.
Разнообразието от ритми и игра на въображението на избраните автори ще ни въведе в този вълнуващ свят от музикални изкушения.
Водещ: д-р Магдалена Манолова
22.2., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)

СЪПРУЖЕСКИ ЕТЮДИ - "ЗУЗАНА И СТАНИСЛАВ"

реж. Хелена Тршещикова, ЧР, 92 мин., с български субтитри
Женят се много млади, защото чакат дете. Скоро става ясно, че дори раждането на малкия Хонзик не може да приобщи твърде различните характери на двамата. Въпреки това, бракът им просъществува 13 години, през което време на бял свят се появява дъщерята Зузана. Пет години преди заснемането на продължението на филма Зузана и Станислав се развеждат. Децата са пораснали и се преместват в Прага, а Зузана живее в малък град и работи като асистент в аптека, пазейки своя личен свят, в който място намират само децата и телевизионните сериали. Станислав е много активен - прави бизнес и се издържа като преводач, а с новата си съпруга строи своя екологичен дом...
23.2., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)


"ОРАНЖЕВ ЧЕТВЪРТЪК В ЛИЛАВ САЛОН" - ЧЕШКИЯТ ЦЕНТЪР И "АЛАРМА ПЪНК ДЖАЗ" представят: KAYNO YESNO SLONCE & VATZARYAN DUO

Концертите от серията „Звуково изобразяване на града" на радио фестивала „Аларма Пънк Джаз" продължават в Лилавия салон и през 2011г. След изключително успешната за „Аларма" 2010-а, през която Чешкият център бе домакин на „Давид Проджект", „Ша-Ша", Юджийн Чадборн (САЩ) и невероятното чешко дуо „Два", предавани пряко по програма „Христо Ботев" на БНР, завладяването на музикални територии продължава.


Kayno Yesno Slonce е ембиънт-авангард-фолк-трайбъл формация, създадена от Веселин Митев (кавал, гайда, дудук, китара, глас) преди десетина години и периодично „прераждаща се" с нови попълнения и концепции. От 2010г. насам в постоянния състав на групата влизат още Тони Хоро (тъпан, перкусии), който е и другият най-дългогодишен участник в проекта, и Петър Делчев (чело-тамбура, китара) и Владо Чифлиджанов (арменски дудук, кавал), с които Веско свири и в „Исихия" и „Зейра". Към проекта Kayno Yesno Slonce често се включват и гост-музиканти като Хорхе (диджериду), Татяна Йосифова от „Давид Проджект" (клавишни) и др. Групата е представяна на „Аларма Пънк Джаз" преди две години, но в доста различен състав (заедно със струнната и ритъм секция на „Способ").


Вечерта ще се открие от друга една емблематична за „Аларма Пънк Джаз" камерна формация - Vatzaryan Duo на Владо Чифлиджанов, родена на първия антирасистки фестивал у нас „Аларма срещу расизма и дискриминацията" и базирана на традиционен арменски фолклор и импровизации за арменски дудук и кларинет.
Програма „Христо Ботев" 92.9 FM

http://www.myspace.com/kaynoyesnoslonce
http://www.myspace.com/alarmapunkjazzfest
www.bnr.bg
24.2., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход 7 лв.)


ЗОНА ЗА МЛАДИТЕ
Концерт камерна музика на студенти от НБУ.
И през 2011 г. ще продължат изявите на младите изпълнители от Департамент "Музика" на Нов български университет.
28.2., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ (Вход свободен)



 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.