Europe.bg
  Начало - Портал ЕВРОПА представя
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Портал ЕВРОПА представя

  • A+
  • A-
21-01-2011

Българските и европейски институции призоваха за активност при дебатите по реформите на ОСП

Представители на институции и на брашнови организации дискутираха визията за развитието на  българското земеделие и селски райони на кръгла маса "България и ОСП - визия 2020", организирана от Европейския институт. Участниците във форума станаха част от националните дебати по формиране на българската позиция по реформата на Общата селскостопанска политика на ЕС след 2013 г. и в в рамките на Стратегия Европа 2020.

Светлана Боянова, заместник министър на земеделието и храните, евродепутатът Мария Неделчева (EНП, ГЕРБ), член на комисията по земеделие и развитие на селските райони на ЕП, и Марио Милушев, директор на дирекция "Междуинституционални отношения, комуникация и документация" в ГД "Земеделие" на ЕК, представиха гледната точка на институциите по реформата на политиката. Общото им послание към участниците в събитието - представители на браншови организации и от неправителствения сектор бе „Бъдете активни".

Заместник-министър Боянова заяви, че е важно да има максимално участие на заинтересованите страни в организираните обсъждания, за да се формира национална позиция, която да защити националните интереси. Тя поясни, че МЗХ събира предложения по въпроса.

 До средата на юли 2011 г. България трябва да изготви официалната си позиция по отношение на ОСП след 2013 г. Тогава се очакво  и  европейският комисар по земеделие и развитие на селските райониДачиан Чолош  да представи законодателно предложение по реформата на ОСП възоснова на Съобщението относно „Общата селскостопанска политика (ОСП) към 2020 г. - посрещане на предизвикателствата на бъдещето, свързани с храните, природните ресурси и територията" от 18 ноември.

Но Марио Милушев, директор на дирекция "Междуинституционални отношения, комуникация и документация" в ГД "Земеделие" на ЕК, предупреди, че е възможно предложенията да са готови през есента. Той призова заинтересованите страни към активно участие в Консултацията относно оценката на въздействието на предложенията, включени в Съобщението на Комисията „Общата селскостопанска политика до 2020 г." Тя приключва на 25 януари. Милушев подчерта: „Тази реформа няма да е революция, а постепенна еволюция. Не всичко ще се промени веднага след 2013 г.".

Българският евродепутат Мария Неделчева, която е единственият представител на страната ни в Комисията по земеделие и развитие на селските райони, разказа какви трудности среща при набирането на подкрепа в Парламента за писмената декларация с искане за изравняване на земеделските субсидии в ЕС. „Страните имат еднакви задължения, но не и все още еднакви права! Трябва да сложим край на историческия модел, да дефинираме общи критерии и да отчетем специфичните нужди на селското стопанство в отделните региони", подчерта тя.

Неделчева заяви, че основните въпроси, по които ще се води дебатът по промените в ОСП, са дали да се запази или да бъде намален бюджетът за земеделие, да се запазят ли двата стълба на ОСП и дали да се изравнят по-рано субсидиите между страните - членки.

Във форума се включиха представители на браншови организации от всички сектори на земеделието. Те представиха своята гледна точка към реформататта на ОСП и в рамките на целите, поставени от стратегия Европа 2020 -интелигентен растеж (насърчаване на познанията, иновациите, образованието и цифровото общество), устойчив растеж (по-ефикасно използване на ресурсите при производството, като същевременно увеличим конкурентоспособността) и приобщаващ растеж (нарастване на участието в пазара на труда, придобиване на умения и борба с бедността).



 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.