Europe.bg
  Начало - Твоят глас в ЕС - Новини от ЕП
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
16-03-2011

България удари дъното в усвояването на парите за догонване на ЕС

България е загубила темпото в усвояването на средства по европейската политика за сближаване, предназначена да помогне на по-изостаналите държави да достигнат европейските стандарти, това се казва в съобщение от информационния офис на евродепутата Ивайло Калфин.

Това става ясно от справка на Европейската комисия, предоставена на членовете на Комисията по бюджети на Европейския парламент.

Документът сочи, че усвоените от България средства по Кохезионния и Европейския фонд за регионално развитие са 71% по-малко от средните нива в Европа, а по отношение на Европейския социален фонд - 54,3% по-ниски. Две години след фактическото стартиране на проектите по социалния фонд България е изпаднала от 14-о, на последното 27-о място. При кохезионния и регионалния фонд сривът е от 15-о на 26-о място, като изпреварваме само Румъния.

Справката е направена въз основа на извършените от Брюксел плащания към 1 февруари 2011 г. Тя показва, че са разплатени 16,08% от заделените за България 5,49 милиарда евро по кохезионния и регионалния фонд, при средно за ЕС 20,6%. По социалния фонд България е получила до 1 февруари 12,62% от полагащите й се 1,19 млрд. евро. Средната усвояемост в ЕС е 23,21%.

Разминаването с отчетените от правителството достижения се дължи на факта, че Европейската комисия отчита като усвоени само разплатените от европейския бюджет средства по фондовете. Според правилата плащанията по одобрени проекти се правят за сметка на националния бюджет, след което фактурите се изпращат в Брюксел. Европейската комисия преценява дали плащането е основателно, след което възстановява на бюджета своят дял от средствата.

Въпреки, че е постигнала значителен прогрес при кохезионните фондове от 9,62% на 16,08 на сто усвояемост за последните 14 месеца, страната ни се движи много по-бавно от останалите. В социалната област, където средствата се използват предимно по проекти за заетост и за интеграция на хората в неравностойно положение, за година напредъкът е по-скромен - 3,62 на сто. По тази програма София не е получавала преводи от Брюксел от октомври насам, докато в същото време такива са направени за други държави.

По отношение на социалните програми, най-добре от европейските средства се възползват Латвия и Ирландия, които вече са получили над 42 на сто от полагащите им се до 2013 г. фондове. В политиките за догонване Литва е европейският отличник с разплатени вече почти 35% от парите, следвана от Германия - 28,25%.

Ниската успеваемост на България предизвиква тревога и защото страната може да загуби средства по европейските фондове за следващия бюджетен период, който започва след 2013 г.  и чието планиране вече се дебатира в Брюксел. Нуждите от бюджетни икономии правят все по-популярни идеите за намаляване на сумите за страните, които не се справят с тяхното усвояване.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
2009: Избори
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Избори 2009
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Избори 2014
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Български инициативи
 
 
 
    Още 
Мандат 2009-2014
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Любопитно
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.