Europe.bg
  Начало - Портал ЕВРОПА представя
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Портал ЕВРОПА представя

  • A+
  • A-
01-10-2012

Сценични четения на Петър Колечко в Русе и София

По покана на Международно дружество „Елиас Канети" на Литературния фестивал в Русе ще гостува чешкият драматург Петър Колечко. Сценичното четене в присъствието на автора ще бъде на 1.10. от 20.00 ч., Дом Канети в Русе (ул. „Славянска 12").

Литературният фестивал Русе ще замести досегашния Пролетен литературен салон и за пръв път ще се състои през есента (от 29-ти септември до 7-ми октомври), като отново ще привлече в града много чуждестранни гости. МД Елиас Канети е поканил писатели от Германия, Австрия, Унгария, Чехия, Италия и България да представят своите творби в Русе. Акцентът в тазгодишния фестивал е: Новата Европа. Ще бъдат предложени нови гледни точки и възприятия от различни перспективи и европейски страни, които ще предизвикат ползотворни дискусии и обмен на мисли и идеи. Деветдневната програма (29.9. - 7.10) включва: литературни четения, пърформанси, инсталация и уъркшопи. (http://www.eliascanetti.org/)

В София на 3.10. от 18.00 ч. в Чешкия културен център (ул. „Раковски" 100), отново в присъствието на Петър Колечко, ще се състои сценично четене на пиесата „Яйцето" (изд. Панорама+). Авторът ще бъде представен от преводачката Маргарита Кюркчиева. Събитието е организирано съвместно с Клуба на театралните преводачи и Театър „Българска армия"

Петър Колечко (1984) учи драматургия в пражката Театрална академия, още от първи курс се занимава с драма. През 2005 г. участва в авторската работилница на Драматичното студио в Усти над Лабе, през 2008 г. преминава през едномесечен стаж в лондонския „Royal Court Theatre". Пиесата му „Britney Goes to Heaven" играна в театър „Петър Безруч" в Острава печели грант от агенция DILIA, преведена е на английски и през 2007 г. под формата на сценично четене е представена в „Immigrants Theatre" в Ню Йорк, а през март същата година и в Краков (Полша) на полски език. Други творби на Петър Колечко се играят в пражките театри „DISK" и „A - Студио Рубин", в Усти над Лабе, поставени са и в Чешкото радио Вълтава. Авторът работи и като сценарист за телевизията и радиото.

Отличия: наградата „Евалд Шорм" за 2007 г., номинация за най-престижната в страната театрална награда „Алфред Радок" в категория „Пиеса на годината - 2009" за „делото Саломе" по мотиви на Оскар Уайлд и др.



 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.