Europe.bg
  Начало - Библиотека - Фондовете за България
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
09-11-2012

1/3 от бюджета на ОПРР разплатен

Разплатени са средства на обща стойност 1 млрд. лева към бенефициенти/изпълнители на проекти по Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР), които представляват 1/3 от общия бюджет на програмата (3, 131 млрд. лева), съобщават от Управляващия орган на Програмата.

Със своите постижения ОПРР се нарежда сред най-успешните програми в България. В продължение на 5 години програмата се утвърждава като основен инструмент за подобряване на българските региони, превръщайки ги в по-привлекателно място за живеене с обновени образователни, културни и социални институции, благоустроена градска среда, по-добри пътища, информационни и комуникационни връзки.

От началото на програмата до момента са подадени 1773 проектни предложения, сключени са 981 договора на стойност 2,8 млрд. лева (90,29% от общия бюджет).

Към настоящия момент са реализирани успешно 228 проекта, като е постигнато обновяване на 298 детски градини и училища, за които население повлияно от обновените сгради на образователната инфраструктура е над 790 хил. души; 15 проекта за обновена градска среда; 48 обновени читалища, за които население повлияно от обновените сгради на културна инфраструктура е над 540 хил. души; обновени са 36 социални домове за възрастни, за които население повлияно от обновените сгради на социалната инфраструктура е над 200 хил. души; общо спестена енергия на годишна база от обновена инфраструктура е отчетена стойност от 43 000 МWh/y; рехабилитирани/реконструирани пътища са отчетени 372 км; изпълнени са 5 проекти за подкрепа на туризма и утвърждаването на България като ключова туристическа дестинация в Европа.

Прогресивното нарастване на плащанията през последните години се явява следствие от усъвършенстването на системите за управление и контрол на Управляващия орган на ОП „Регионално развитие”, резултат от работата на една добре изградена структура с ясно определени функции и отговорности по отношение усвояване на средства от Европейския съюз. Не без значение е духът на партньорство, изграден с НСОРБ, заинтересовани институции, бенефициенти и ключови партньори.

Този успех ще предостави възможност на Управляващия орган да заяви своето намерение пред Европейската комисия България да защити средства в по-голям размер през следващия програмен период 2014-2020 г. за развитието на българските градове и региони. 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.