Europe.bg
  Начало - Портал ЕВРОПА представя
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Портал ЕВРОПА представя

  • A+
  • A-
11-12-2012

КЪРТИЧЕТО

Изложбата „Къртичето": Зденек Милер/ Катержина Ловис Милерова е организирана от Чешките центрове в сътрудничество с Катержина Ловис Милер и представя 40 рисунки, в това число илюстрации от последната книга „Къртичето и рибката". През февруари т.г. изложбата пътуваше из библиотеките в Словакия, след това посети Будапеща и Хага. През втората половина на 2012 г. Къртичето пристигна в Мадрид, а през декември е на гости в София. Любимият анимационен герой е очакван и на места, където Чешките центрове нямат свои представителства и затова ще бъде показан в Посолствата на ЧР в Вилнюс, Загреб, Екатеринбург, Тбилиси, Сидни и Никозия.

Любопитни за приключенията на Къртичето са хората от цял свят, от десетилетия книгите за него са издавани в много страни. Зденек Милер създава повече от 60 анимационни филма, в петдесет от тях Къртичето е главен герой. Илюстрациите на Милер украсяват над 40 детски книги, творбите му получават редица международни награди. Къртичето е познато по света още като Little Mole, Der kleine Maulwurf или La Talpa.

Защо именно този герой спечели сърцата на толкова зрители и читатели? Според Катержина Милер отговорът е изненадващо лесен: „Мисля, че баща ми и екипът му още в първия филм усетиха какво обичат децата. Къртичето е уникален образ, с мил характер, в красива горска среда. Мечтае за панталонки, които случайно някъде е видял. И после решава, че трябва да осъществи мечтата си. Върви стъпка по стъпка, преживява приключения и благодарение на собствените си усилия постига това, което иска. Следват други истории с много смях и оригиналност и макар, че Къртичето не говори, всичко е ясно".

Наред с изложбата в Чешкия културен център ще бъде представено новото издание на "Как къртичето си уши панталонки" , издателство "Труд", 2012 г., преводач: Йорданака Трифонова.

Повече информация за прожекциите и събитията може да намерите тук: http://sofia.czechcentres.cz/program/travel-events/benka/



 
Заедно
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.