Europe.bg
  Начало - Библиотека - Фондовете за България
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
11-01-2013

Годишен напредък по оперативните програми, финансирани чрез Структурните и Кохезионния фонд на ЕС за 2012 г.

„Европейската комисия беше много коректна към България и в края на годината страната ни е от малкото, на които бяха изплатени абсолютно всички финансови средства." Думи на министър-председателя Бойко Борисов. 

„2012 година е рекордна по отношение на разплатените средства от ЕС, заяви от своя страна министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. „До края на миналата година България е разплатила 35% от средствата от ЕС. Ако в периода 2007 - 2011 г. имаме обща сума на плащанията от 2,9 млрд. лв., само за 2012 те доближават 2,5 млрд. лв. Това е реално доказателство, че изминалата година е рекордна от гледна точка на плащанията", заяви министър Дончев. По думите му България вече е договорила целия финансов ресурс в размер на 15,7 млрд. лв., като само за изминалата година е била договорена 1/3 от цялата финансова рамка - 5,47 млрд. лв.

„За 2012 г. България не позволи загуба на средства по нито една от оперативните програми и получи възстановяване на всички дължими суми от Комисията", заяви заместник-министърът на финансите Карина Караиванова. Като основна причина за това тя посочи чистите заявки за плащания от сертифициращия орган и качествената система за управление и контрол на национално ниво. „Дори и да има грешки, ние ги откриваме и коригираме тук в България и не чакаме те да ни бъдат посочвани от ЕК. Доверието в българския сертифициращ орган е много високо. Нашата работа се оценява добре от Комисията и поради тази причина заявките ни за плащания бяха изпълнени изцяло още през миналата година", заяви г-жа Караиванова.

Томислав Дончев подчерта, че минималната цел на страната до края на 2013 трябва да бъде достигане на обем плащания не по-малък от 65%. Сред останалите предизвикателства за годината той открои подготовката на оперативните програми за следващия програмен период, преговорите за договора за партньорство с ЕК и приемането на Закон за управление на средствата от ЕС, който да гарантира интегриран характер на всички мерки и проекти и устойчивост на системата за управление и контрол на средствата. „Разчитам до средата на тази година да имаме одобрена многогодишна финансова рамка и пълна яснота с какъв ресурс ще можем да оперираме в следващия програмен период. Убеден съм, че системата е достатъчно устойчива и дори саморегулираща се и искрено вярвам, че предстоящите парламентарни избори няма да имат негативен резултат върху нея", заяви Томислав Дончев.

Финансовите резултати за изпълнението на Оперативните програми се публикуват и обновяват на месечна база до 10-то число за предходния месец на единния информационен портал Eufunds.bg. Регулярни справки в края на всеки месец можете да откриете на: http://eufunds.bg/bg/page/766

Анализ на финансовото изпълнение на оперативните програми за 2012 г. Обучение за работа с публичния модул на Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН), 10 януари 2013 г. Презентации  
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.