Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
12-08-2013

Настроенията в Сърбия към ЕС се подобряват

Подкрепата на сръбските граждани за европейска интеграция се е качила с 9% от декември, а опозицията е спаднала със 7%. Това сочат данните от последното проучване на сръбското правителствено бюро по европейска интеграция, цитирани от eurasiereview.

Проучването показва, че 50% от 1,050 анкетирани биха подкрепили референдум за членството на Сърбия в ЕС, в сравнение с 41% през декември. Против са 24%, 19% заявяват, че няма да гласуват, а 8% не са решили още. Представители на бюрото по интеграция и политически анализатори казват, че общественото мнение за пътя към ЕС се е подобрило след началото на предприсъединителните преговори, които последваха изготвената рамка за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово.

Ивана Джурич, помощник-директор по комуникации на бюрото за интеграция отчете, че и работата на правителството и положителните реформи, които то извършва, също влияят на покачващото се одобрение.„Тъй като правителството работи над три от най-важните области – борбата с корупцията, правосъдието и здравеопазването, то получава подкрепата на около 68% от гражданите, независимо дали тези реформи са важни за присъединяването към ЕС или не,“ каза още тя.

Алексадра Йоксимович, президент на Центъра за чуждестранна политика в Белград, пък посочи, че ентусиазмът на Сърбия за присъединяване към ЕС никога не се е изчезвал, но бил застинал, понеже страната срещнала препятствия, каквито останалите страни нямали, включително и Хагския трибунал и проблемите с Косово. Йоксимович каза, че сръбските граждани виждат членството в ЕС като възможност за по-добри икономически условия и по-добър живот.

„Решителността на ЕС да приеме Сърбия като бъдещ член на „клуба“ без нови изисквания, трябва да бъде призната. Именно тя върна на сърбите увереността, че европейската интеграция не е просто „пясъчна кула,“ каза Никола Лакич, студент по политология във Войводина.Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.