Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
18-09-2013

Позиция на Министър-председателя на Република България г-н Пламен Орешарски и на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев по кризата в Сирия

България категорично осъжда извършената на 21 август т.г. атака с химически оръжия в предградията на Дамаск. Тази атака е нарушение на международното право и престъпление срещу човечеството.

Категоричен отговор от страна на международната общност ще потвърди неприемливостта на подобни действия и ще съдейства за предотвратяване на евентуално следващо използване на химически оръжия, както и на тяхното разпространение.

Следим с внимание предприетите в рамките на ООН действия, включително представянето на доклада на екипа на ООН/ОЗХО за атаката на 21 август. Недвусмисленото тълкуване на този доклад ще съдейства за ефективни действия от страна на международната общност и за предприемането на по-нататъшни мерки.

Присъединяваме се към предприетите усилия, насочени към фокусирането на вниманието на международната общност върху въпроса за неупотребата на химически оръжия, както и заявената решимост да бъде предотвратено използването на такива оръжия в бъдеще. Възприемаме тези усилия като доказателство за наличието на воля за възобновяването на мирния процес.

Оценяваме положително поставянето под международен контрол на химическите оръжия на Сирия. Инициативата трябва да осигури прозрачност и контрол от страна на международната общност и да даде необходимите гаранции за неизползване в бъдеще на химически оръжия в тази страна. Тя следва да постигне реален резултат, а не да бъде използвана за печелене на време от страните в конфликта.

В този контекст оценяваме високо постигнатите в Женева договорености между държавния секретар Кери и външния министър Лавров по отношение на количествата на притежаваните от сирийското правителство химически оръжия и сроковете за тяхното унищожаване. Тези договорености следва да бъдат бързо изпълнени, както и така приетата обща рамка за решаването на проблема бъде конкретизирана и подкрепена от ООН, обвързваща страните по конфликта и предвиждаща санкции в случай на нейното неизпълнение. Като страна по Конвенцията за забрана на химическото оръжие, България е готова да даде своя принос в практическото им прилагане.

Като потвърждава заявената от ЕС на 7 септември т.г. във Вилнюс обща позиция на страните-членки, България се присъединява и към Съвместната декларация на Г-11 от Санкт Петербург. 

Политическо решение може да сложи край на кризата в Сирия. ООН може и следва да поеме водещата роля и да изпълни своята отговорност за намирането на политически изход от кризата. Дипломатическите усилия следва да бъдат насочени към реализирането на инициативата за втора мирна конференция в Женева. Едно мирно решение на конфликта ще предотврати нови жертви и ще предостави възможност бежанците да се завърнат по родните си места.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.