Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
22-04-2014

„Да почистим Европа“ — на 10 май

Всяка година милиони тонове отпадъци се изхвърлят по европейските улици, в океаните, плажовете, горите и природните зони. И всяка година милиони европейци се включват в доброволчески дейности, за да почистят квартала, в който живеят. Инициативата „Да почистим Европа“ цели да се насърчат повече такива прояви, да се повиши осведомеността относно мащабите на проблема с отпадъците и да се насърчат промени в поведението. Проявата е координирана от Европейската седмица за намаляване на отпадъците (EWWR).

Европейският комисар по въпросите на околната среда Янез Поточник заяви: „Броят на гражданските движения за чиста околна среда в Европа се увеличава и ние бихме искали да ги накараме да се почувстват част от европейска проява. Заедно изградихме мрежа от национални звена за контакт в 21 страни, така че хората да знаят какво се случва в техния квартал и какво могат да направят, за да помогнат. Всеки може да участва и призивът е съвсем прост - да се въоръжим с ботуши и ръкавици и да запретнем ръкави! Всички ние искаме да живеем в чисти квартали, така че заедно „Да почистим Европа“.“

През последните години в Европа бяха организирани редица кампании за почистване с цел да се реши проблемът с отпадъците. „Да почистим Европа!“ ще обедини тези инициативи в общоевропейска проява, която ще се проведе в един и същи ден на целия континент с амбицията да се привлекат възможно най-много граждани.

„Да почистим Европа!“ е една действително спонтанно организирана проява, целяща да информира и да мобилизира хората, така че те да почистят около дома си заради самите себе си. Опитът показва, че хората често с изненада откриват колко много отпадъци се натрупват и изхвърлят в квартала им. А отпадъкът може да е ценен. Ако бъдат събрани, хартията, стъклото, металите и пластмасата могат да се използват повторно или да се рециклират. Това намалява въздействието върху околната среда, създава бизнес възможности и работни места, като помага за установяването на по-кръгова икономика в Европа.

Комисията насърчава проявата, но акциите за почистване са напълно независими, провеждат се по места и се ръководят от гражданите. В много случаи местните власти, НПО, предприятия и училища ще се включат или ще координират действията. Прояви са предвидени в 15 държави — членки на ЕС, сред които и България, както и в Андора, Босна и Херцеговина, Норвегия, Сърбия и Турция.



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.