Europe.bg
  Начало - Парламент - Избори 2014
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Избори 2014

  • A+
  • A-
29-04-2014

Политическите тестове преди изборите за Европейски парламент

Представяме ви 4 от онлайн платформите, които имат за цел да подпомогнат гражданите да решат за изборите за ЕП, които ще се проведат на 25 май за България.

http://eu2.euvox.eu/bg ЕUVox2014 – Виж колко близко стоят партиите до твоите идеи! Направи информиран избор!

Мащабната многоезична уеб платформа EUVOX 2014 е достъпна и в България.

На www.euvox.eu/bg всеки може да сравни до колко позициите на отделните партии и коалиции отговарят на собствените му възгледи. Приложението съдържа както общи въпроси, отнасящи се до ЕС, така и специфични въпроси за всяка конкретна страна. Целта на проекта е, чрез това онлайн приложение да се даде възможност на избирателите да направят информиран и рационален избор.

Платформата е достъпна за всички държави-членки на Европейския съюз на съответните официални езици. Сънародниците ни, живеещи в чужбина, също могат да попълнят теста, като изберат България от менюто със страните, участващи в проучването.

EUVOX 2014 е изцяло академичен проект, който не е свързан с никоя политическа партия или движение. Политическите партии не са имали въздействие върху разработването на проекта и цялата информация е събрана от независими експерти. Тя е събрана от група изследователи, които кодират/систематизират позициите на партиите/коалициите по предварително зададени критерии/въпроси по различните политики. Впоследствие потребителите на приложението попълват същия въпросник и изразяват своите предпочитания. Системата съпоставя отговорите на партиите/коалициите с тези на потребителите. Крайният резултат е подредбата на партиите/коалициите, според това колко са близки те до потребителя. Резултатите са показани в двуизмерна графика („компас“), както и в многоизмерна графика („martspider“).

http://www.glasovoditel.eu/ Гласоводител не е допитване до общественото мнение, нито е политически барометър, нито прогноза за резултатите от изборите, още по-малко препоръка за това как да се гласува. Той е инструмент за рационализиране на избора, за запознаване с истинските различия между партиите и техните позиции по различни важни за нас въпроси. 

Гласоводител е интернет-базиран инструмент за измерване на политически предпочитания. Измерването се извършва като се изчислява отстоянието на предпочитанията на ползващия инструмента от заявените позиции на набор от политически партии в редица области на държавното управление.

Областите от държавното управление и конкретните позиции, използвани в инструмента, са подбрани от експертния екип на проекта, който включва задълбочени анализатори от областта на социологията, политологията и икономиката. Основните движещи принципи на подбора са два. Първо, позициите трябва да засягат важни за българските граждани области от техния живот. Второ, позициите трябва да са носители на основни, за предпочитане противоположни, различия между политическите партии, или да отразяват така наречените "кливиджи" (разломи) в политическия пейзаж. Причината за този подход е, че целта на инструмента е да покаже как политическите решения реално засягат живота на хората и че различните партии наистина предлагат различни политически решения.

 В случая с изборите за Европейски парламент през 2014 българският Гласоводител е част от международно усилие, което покрива по-голямата част от страните-членки на ЕС и дава възможност, чрез блок от позиции, които са идентични във всички участващи страни, за по-богато, пан-европейско, сравнение на политически предпочитания.

Последното важно и необходимо уточнение за Гласоводител, което го отграничава от повечето други вече появили се подобни интернет инструменти за измерване на политически предпочитания, е че той е изключително ориентиран към рационалността и действителните, налични в реалността, алтернативи. По тази причина е направено напълно целенасочено усилие да няма никакво позоваване на "политически" или "морални" ценности, убеждания и прочие елементи от риториката и предизборното приказване. Ценностите и убежденията са безспорно и същностно важни. Но целта на целия политически процес и на всяка политическа партия е да превръща тези ценности и убеждения в конкретни гласувания по конкретни предложения. Според екипа на проекта има един единствен смислен и реално засягащ живота на хората начин, по който партийните ценности и убеждения имат някакво значение, и това е до какви техни позиции по кои въпроси тези ценности и убеждения водят, т.е. как ценностите и убежденията ще се отразят на тяхното гласуване в бъдещия парламент.

http://euandi.eu/showHome.html Интернет сайтът euandi.eu дава възможност всеки да провери коя партия отговаря на политическите му възгледи. След като отговорят на 30 въпроса, потребителите ще знаят чия програма е най-близка до позициите им за развитието на Европа преди предстоящите евроизбори в края на май.

Проектът е на European University Institute – един от най-престижните хуманитарни университети в Европа, и дъщерния му Център за академични изследвания "Робер Шуман".

http://www.electio2014.eu Electio2014 е платформа на 24 езика, предназначена да Ви помогне да решите за кой кандидат или партия да гласувате в изборите за Европейски парламент през 2014 г. “Electio” означава “изборът” на латински.

Платформата е разработена от VoteWatch Европа, независима организация, която следи и анализира дейността на ЕП и Съвета на министрите на ЕС.

Тя включва следните секции и инструменти, всеки от които е обяснен по-подробно на главната страница на всеки раздел.



Избори 2014
2009: Избори
Кандидатите
Документи
Платформи на европейските партии


 
Заедно
Новини
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.