Europe.bg
  Начало - Парламент - Избори 2014
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Парламент / Избори 2014

  • A+
  • A-
19-05-2014

Европейски парламент и избори 2014

Изборите за Европейски парламент, които ще се проведат през месец май 2014 г., дават на гласоподавателите възможността да повлияят върху бъдещия политически курс на Европейския съюз, като изберат 751 членове на Европейския парламент, които да представляват техните интереси през следващите пет години. В България изборите ще се проведат на 25 май, неделя.

Българските гласоподаватели ще гласуват, за да изберат 17 членове на ЕП. Резултатите от всичките 28 държави ще бъдат обявени вечерта на 25 май, неделя.

Откакто Хърватия се присъедини към ЕС през юли 2013 г., членовете на Европейския парламент са 766, но този брой ще бъде намален на 751 при изборите през 2014 г. и ще остане на това равнище и в бъдеще. Тези членове на ЕП ще представляват над 500 милиона граждани в 28 държави членки. Съгласно Договорите на ЕС местата се разпределят между различните държави въз основа на принципа на дегресивната пропорционалност, който означава, че държавите с по-многобройно население имат повече места от онези с по-малобройно население, но последните имат повече места, отколкото би предполагало строгото прилагане на пропорционалността.

Тези избори за Европейски парламент са най-важните досега, тъй като Съюзът търси начин за излизане от икономическата криза и лидерите на ЕС разсъждават каква посока да изберат за бъдещето.

Тези избори не само ще позволят на гласоподавателите да изразят мнение за усилията на лидерите на ЕС за преодоляване на кризата в еврозоната и за плановете за по-тясна икономическа и политическа интеграция; те са също първите избори, откакто Договорът от Лисабон от 2009 г. даде на Европейския парламент редица важни нови правомощия.

Една важна нова промяна, въведена от този Договор, е за пръв път резултатите от изборите за Европейски парламент да се вземат предвид, когато държавите – членки на ЕС, номинират новия председател на Европейската комисия, който ще наследи Жозе Мануел Барозу през есента на 2014 г. Новият Парламент трябва да одобри този кандидат: както е постановено в Договора, Парламентът „избира“ председателя на Комисията. Това означава, че сега несъмнено гласоподавателите имат думата за това, кой да поеме управлението на ЕС. 

5 от 13-те европейски политически партии вече излъчиха своя кандидат за председател на Европейската комисия. ЕНП номинира Жан-Клод Юнкер, бивш премиер на Люксембург и бивш председател на Еврогрупата Кандидатът на ПЕС е Мартин Шулц, настоящият председател на Европейския парламент. Алиансът на либералите и демократите избра бившия белгийски премиер и лидер на парламентарната група на АЛДЕ Ги Верофщад, Зелените номинираха двама от настоящите членове на Европейския парламент французинът Жозе Бове и германката Ска Келер, докато Европейската лява партия излъчи лидерът на гръцката партия СИРИЗА, Алексис Ципрас.

Новото политическо мнозинство, което тези избори ще излъчат, ще формира също европейското законодателство за следващите пет години в редица области – от единния пазар до гражданските свободи. Парламентът – единствената пряко избрана институция на ЕС – вече е централно звено на европейската система на вземане на решения, на равна нога с националните правителства по почти всички законодателни актове на ЕС.



Избори 2014
2009: Избори
Кандидатите
Документи
Платформи на европейските партии


 
Заедно
Новини
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.