Europe.bg
  Начало - Europe Direct - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
13-07-2020

Усещането за независимост на съдебната власт сред гражданите в редица държави членки e намаляло в сравнение с 2019г Информационно табло на ЕС в областта на правосъдието за 2020 г.

Европейската комисия публикува Информационното табло на ЕС в областта на правосъдието за 2020 г., в което се прави сравнителен преглед на ефикасносттакачеството и независимостта на правосъдните системи във всички държави — членки на ЕС. Тазгодишното издание на информационното табло показва по-нататъшно подобрение на ефективността на правосъдните системи в голям брой държави членки.

В същото време обаче от публикуваното проучване на Евробарометър се вижда, че усещането за независимост на съдебната власт сред гражданите в редица държави членки e намаляло в сравнение с 2019г. Намесата или натискът от страна на правителството и политиците е най-често посочваната причина за усещането за липса на независимост на съдилищата и съдиите, следвана от натиска от икономически или други конкретни интереси.

Основни констатации в изданието за 2020 г.:

  • Положително развитие по отношение на ефикасността на правосъдните системи: В повечето държави членки, за които в контекста на Европейския семестър е било отбелязано, че са изправени пред специфични предизвикателства, се наблюдава положително развитие от 2012 г. насам. В почти всички от тези държави членки продължителността на първоинстанционните съдебни производства е намаляла или е останала непроменена. Почти всички държави членки са отчели висок дял на приключените производства (над 97 %), което означава, че като цяло съдилищата са в състояние да се справят с новозаведените дела, като същевременно постигнат напредък по висящите дела. В Информационното табло се разглежда и ефективността в конкретни области на правото на ЕС, избрани поради тяхното значение за единния пазар и бизнес средата. Тези области включват например правото в областта на защитата на потребителите, в което приключването на делата в седем държави членки е отнело по-малко от три месеца; а също и изпирането на пари, при което продължителността на първоинстанционните съдебни производства варира от средно една година в половината държави членки до две години в няколко държави членки, които са изправени пред предизвикателства във връзка с наказателното преследване на престъпления, свързани с изпирането на пари.
  • Усещането за независимост на съдебната власт е намаляло в сравнение с 2019 г.: От публикуваното днес ново проучване на Евробарометър се вижда, че в две трети от държавите членки усещането за независимост на съдебната власт се е подобрило в сравнение с 2016 г. При все това, от миналата година насам усещането на обществеността за независимостта на съдебната власт е намаляло в около две пети от всички държави членки и в около половината от държавите членки, изправени пред специфични предизвикателства. Намесата или натискът от страна на правителството и политиците е най-често посочваната причина за усещането за липса на независимост на съдилищата и съдиите, следвана от натиска от икономически или други конкретни интереси.
  • Подобрения в достъпността и равенството между половете: Почти всички държави членки предоставят онлайн достъп до известна информация за своята съдебна система и мнозинството от тях предоставят информация за лица с увредено зрение или слух, както и за лица, за които съответният език не е роден. Държавите членки започват да въвеждат схеми за съдебни решения в машинночетим формат, макар да са налице различия по отношение на постигнатия напредък. Решенията в този формат са по-лесни за използване от страните в производството и по-достъпни за широката общественост. Почти всички държави членки създават поне някои улеснения за децата, например мерки за провеждане на съдебни заседания, съобразени с интересите на децата. В по-малко от половината от държавите членки обаче съществуват подходящи за деца уебсайтове с информация за съдебната система. И накрая, въпреки че жените все още представляват по-малко от 50 % от съдиите във върховните съдилища на повечето държави членки, от 2010 г. насам делът им продължава да нараства в повечето държави членки.

По-нататъшни стъпки

Както бе обявено в политическите насоки на председателя Фон дер Лайен, Комисията задълбочава наблюдението си по отношение на върховенството на закона във всички държави членки чрез нов европейски механизъм за върховенството на закона. Изданието на информационното табло в областта на правосъдието за 2020 г. ще бъде включено в първия годишен доклад на Комисията относно върховенството на закона, който трябва да бъде публикуван по-късно тази година.

 

За повече информация

Информационно табло на ЕС в областта на правосъдието:

Резюме на Информационното табло в областта на правосъдието за 2020 г.: Информационен документ

Анотирани графики с пълни данни

Въпроси и отговори

Проучване на Евробарометър на тема „Усещането сред широката общественост за независимостта на националните правосъдни системи в ЕС“

Проучване на Евробарометър на тема „Усещането сред дружествата за независимостта на националните правосъдни системи в ЕС“

Съобщение относно по-нататъшно укрепване на върховенството на закона в Съюза

Информационен документ „Инструментариум на ЕС в областта на върховенството на закона“

Уебсайт на информационното табло на ЕС в областта на правосъдието



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Информационен център Europe Direct
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА на живо
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Основаващи договори
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Договорът от Лисабон
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Обучителни материали и анализи
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Библиотека
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
За бизнеса
 
 
 
    Още 
Директно от...
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Пътна безопасност
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.