Europe.bg
  Начало - Europe Direct - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
20-11-2020

#EUGreenDeal ЕК насърчава възобновяемата енергия от разположени в морето инсталации

В подкрепа на постигането на целта на ЕС за неутралност по отношение на климата до 2050 г. Европейската комисия представя днес Стратегията на ЕС за възобновяема енергията от разположени в морето инсталации.
 
В нея се предлага да се увеличат мощностите в Европа за производство на вятърна енергия от инсталации в морето от сегашните 12 GW на поне 60 GW до 2030 г. и на 300 GW до 2050 г. Целта на Комисията е до 2050 г. тези мощности да се допълват от 40 GW океанска енергия и други нови технологии като плаващите ветрогенераторни и слънчеви инсталации.

За да насърчи увеличаването на мащаба на мощностите за енергия от инсталации в морето, Комисията ще насърчава трансграничното сътрудничество между държавите членки в дългосрочното планиране и внедряване. За това ще бъде необходимо целите за развитие на възобновяемата енергия от инсталации в морето да бъдат включени в националните морски пространствени планове, които морските държави ще трябва да представят на Комисията до март 2021 г. Комисията ще предложи също така рамка съгласно преразгледания Регламент за TEN-E за дългосрочно планиране на електроенергийната мрежа за инсталациите в морето, която ще обхване регулаторните органи и държавите членки във всеки морски басейн.

Оценките на Комисията са, че за постигането на предложените цели до 2050 г. ще бъдат необходими инвестиции в размер на почти 800 милиарда евро. За да спомогне за мобилизирането на тези инвестиции Комисията ще:

  • предостави ясна и благоприятна правна рамка. За целта днес Комисията разясни също така правилата на електроенергийния пазар в работен документ на службите на Комисията, придружаващ стратегията, и ще направи оценка дали са необходими по-конкретни и целенасочени разпоредби. Комисията ще има грижата преразглеждането на насоките за държавна помощ в областта на енергетиката и опазването на околната среда и на Директивата за енергията от възобновяеми източници да улесни разходоефективното внедряване на възобновяемата енергия от инсталации в морето. 
  • спомогне за мобилизирането на съответните фондове в подкрепа на развитието на сектора. Комисията насърчава държавите членки да използват Механизма за възстановяване и устойчивост и да работят заедно с Европейската инвестиционна банка и другите финансови институции, за да подкрепят чрез InvestEU инвестициите в енергия от инсталации в морето. Средства от „Хоризонт Европа“ пък ще бъдат мобилизирани в подкрепа на научноизследователската и развойната дейност, особено при технологиите, които са на по-начален етап.
  • гарантира подсилена верига на доставки. В стратегията се откроява необходимостта да се подобри производственият капацитет и пристанищната инфраструктура и да се увеличи числеността на работната сила с подходяща квалификация, за да могат да се поддържат по-бързи темпове на инсталиране. Комисията планира да създаде специална платформа за възобновяеми енергийни източници в морето в рамките на Промишления форум за чиста енергия, да събере на едно място всички заинтересовани страни и да работи за развитието на веригата на доставки.

Възобновяемата енергия от инсталации в морето е бързо разрастващ се световен пазар, по-специално в Азия и САЩ, и разкрива възможности за промишлеността на ЕС в цял свят. С помощта на дипломацията по линия на Зеления пакт, търговската политика и енергийния диалог с партньорските държави Комисията ще подкрепя навлизането на тези технологии в световен мащаб.

С цел да анализира и следи екологичното, социалното и икономическото въздействие на възобновяемата енергия от инсталации в морето върху морската среда и икономическите дейности, които зависят от нея, Комисията редовно ще провежда консултации с общност от експерти от публичните органи, заинтересованите страни и научните среди. Днес Комисията прие и нов документ с насоки относно развитието на вятърната енергия и законодателството в сферата на опазването на природата.

Контекст

Разположените в морето вятърни инсталации произвеждат чиста електроенергия, която се конкурира със и понякога е по-евтина от съществуващите технологии на базата на изкопаеми горива. Европейската промишленост с бързи темпове разработва редица други технологии за използване на силата на морето за производството на зелена електроенергия. Като се започне от плаващите вятърни инсталации и се стигне до технологиите за океанска енергия, като използващите вълните, приливите и отливите, и плаващите фотоволтаични инсталации и използването на водорасли за производство на биогорива — начело са европейски компании и лаборатории.

В Стратегията за възобновяема енергия от разположени в морето инсталации се определя възможно най-високо ниво на амбиция по отношение на вятърните турбини за инсталации в морето (прикрепени към дъното или плаващи), при които пазарната дейност вече е много добре разработена. В тези сектори Европа вече е натрупала уникален технологичен, научен и промишлен опит, а във веригата на доставки съществува голям капацитет и по отношение на производството, и по отношение на монтажа.

В стратегията се открояват възможностите във всички морски басейни на ЕС — Северно, Балтийско, Черно, Средиземно море и Атлантическия океан, и за някои крайбрежни и островни общности, но ползите от тези технологии не се ограничават до крайбрежните региони. В стратегията се посочват множество региони от вътрешността, в които производството и научната работа вече подкрепят развитието на енергията от инсталации в морето.

За повече информация

Стратегия за възобновяема енергия от разположени в морето инсталации

Инфографика: Стратегия за възобновяема енергия от разположени в морето инсталации

Инфографика: Стратегия за възобновяема енергия от разположени в морето инсталации — ключови технологии

Стратегия за възобновяема енергия от разположени в морето инсталации — уебсайт



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Информационен център Europe Direct
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА на живо
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Основаващи договори
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Договорът от Лисабон
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Обучителни материали и анализи
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Библиотека
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
За бизнеса
 
 
 
    Още 
Директно от...
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Пътна безопасност
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.