Europe.bg
  Начало - Europe Direct - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
09-12-2020

#EUClimatePAct Европейската комисия призовава гражданите да се включат в инициативата Европейски пакт за климата

Европейската комисия даде старта на Европейския пакт за климата, обща за ЕС инициатива, която се приканва граждани, общности и организации да вземат участие в действията в областта на климата и да изграждат една по-зелена Европа. Като част от Европейския зелен пакт Пактът за климата предлага възможността всеки от нас да споделя информация за климатичната криза, да дебатира и да предприема действия и да бъде част от едно все по-голямо европейско движение за климата.

Комисията постави началото на Европейския зелен пакт преди година като план за превръщането на ЕС в справедливо, здраво, устойчиво и проспериращо общество и за да промени начина, по който взаимодействаме с природата. Комисията създава политиките и законодателството, необходими за системната промяна, но решенията, очертани в Зеления пакт, могат да постигнат успех само с помощта на активното участие и дейния принос на всеки един.

Повишаване на осведомеността и подкрепа на действията

Европейският пакт за климата осигурява платформа, чрез която хора с най-разнообразни занятия да могат да влизат във връзка и заедно да разработват и осъществят решения в полза на климата, независимо дали в малък или голям мащаб. Обменът на идеи и положителни примери може многократно да засили постигания общ ефект. Пактът е отворена, приобщаваща и постоянно развиваща се инициатива за действия в областта на климата. Тя приканва регионите, местните общности, промишлеността, училищата и гражданското общество да обменят информация за изменението на климата и влошаването на състоянието на околната среда и за начините, по които се противопоставят на тези заплахи. Чрез онлайн платформа и граждански диалози инициативата ще стимулира развитието на връзката между цифровия и екологичния преход.

Комисията отправя отворена покана към гражданите и организациите да станат посланици на Пакта за климата. Посланиците на Пакта за климата с примера си ще мотивират и ангажират своите общности за действия в областта на климата.

Целта на Пакта за климата е да се разпространява потвърдена научна информация за действията в областта на климата и да се предоставят практически съвети за решенията в ежедневието. Пактът ще окаже подкрепа на местните инициативи и ще насърчава гражданите и колективите да поемат ангажименти за действия в областта на климата с цел да се увеличи подкрепата и участието.

В началния етап приоритет ще се отдава на действията в четири области, които осигуряват незабавни ползи не само за климата и околната среда, но и за здравето и благополучието на гражданите: зелени пространства, зелена мобилност, ефективни сгради и екологични умения. Мандатът на Пакта е отворен и ще се променя въз основа на идеите и приноса на гражданите и организациите, станали част от него. Ежегодна проява на Пакта за климата ще събира участниците, за да обменят опит и знания.

Официален старт

Официалният старт на Европейския пакт за климата с участието на изпълнителния заместник-председател Фрас Тимерманс ще се състои онлайн на 16 декември от 9:00 до 11:00 ч. централноевропейско време. На него ще бъдат представени първите посланици на Европейския пакт за климата и ще бъдат дискутирани предстоящите ангажименти за климата, а специални гости ще говорят за действията, които всички ние можем да предприемем, за да се противопоставим на изменението на климата.

За да бъдат представени по достойнство изключително разнообразните действия в областта на климата, предприемани в Европа, Комисията приканва гражданите, бизнеса и гражданското общество да организират съпътстващи Пакта за климата прояви. Тези прояви ще дадат възможност дискусиите да бъдат на различни езици, за да се обхванат местните общности, да се разгледат специфични теми или да се открои ролята на конкретни групи или сектори в Пакта за климата.

За повече информация

Съобщение за Европейския пакт за климата

Уебсайт за Европейския пакт за климата

Официален старт на Европейския пакт за климата

Европейски зелен пакт



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Информационен център Europe Direct
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА на живо
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Основаващи договори
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Договорът от Лисабон
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Обучителни материали и анализи
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Библиотека
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
За бизнеса
 
 
 
    Още 
Директно от...
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Пътна безопасност
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.