Europe.bg
  Начало - Europe Direct - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
08-01-2021

След #BREXIT: ЕС и Обединеното кралство — изграждане на ново партньорство

На 1 януари 2021 г. изтече преходният период след оттеглянето на Великобритания от ЕС, предвиден в Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС, влязло в сила на 1 февруари 2020 г.

Ако сте български гражданин, установил се в Обединеното кралство, за да гарантирате Вашите права след 2020 г., ще е необходимо да кандидатствате за придобиване на статут на уседналост/временен статут на уседналост. Изключение се прави само за лицата с двойно гражданство. Крайният срок за кандидатстване е 30 юни 2021 г.

Всички необходими насоки за кандидатстване по схемата: https://www.gov.uk/guidance/settled-status-for-eu-citizens-and-their-families-translations.bg

Ето какво означава краят на преходния период за българските граждани – за техните пътувания, работа, обучение.

Пътувания

От 1 януари 2021 г.  българските граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост,  ще могат да влизат и пребивават без виза във Великобритания краткосрочно за престой до 6 месеца. В рамките това време гражданите ще могат да влизат в страната многократно  за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове.

От 1 октомври 2021г., съгласно новите правила за влизане във Великобритания, публикувани на сайта на британското Министерството на външните работи, гражданите на ЕС, ЕИП и Швейцария ( които нямат  статут на уседналост или временен статут за уседналост) ще трябва да разполагат с международен паспорт.

Българските граждани, получили Статут на уседналост или временен статут за уседналост, ще имат право да влизат на територията на Великобритания само с лична карта, най-малко до 31 декември 2025г. Националните лични карти ще могат се използват за влизане във Великобритания и след това, ако отговарят на стандартите за сигурност, определени от Международната организация за гражданска авиация.

При пътуванията с цел туризъм посетителите ще могат да пътуват във Великобритания с българските си шофьорски книжки.

Кандидатстване за виза

Тези български граждани, които нямат статут на уседналост или временен статут за уседналост, а възнамеряват да пребивават за период, по-дълъг от 6 месеца за работа, обучение или искат да се установят във Великобритания, ще трябва да кандидатстват за виза задължително. Желаещите да кандидатства за виза, могат да го направят на правителствения сайт на Великобритания: https://www.gov.uk/browse/visas-immigration.  

Притежателите на биометрични паспорти, каквито са българските, могат да попълват молбата за виза чрез смартфон приложение. Ако не успеят или не е възможно разчитането на паспорта, ще трябва да посетят Визов Център Visa Application Centre.

Успешно кандидатствалите ще получават защитен достъп до своя имиграционен статут вместо физически документ.

Статут на уседналост – временен и постоянен

Българските граждани, а и всички останали граждани на ЕС, които са придобили временен статут на уседналост във Великобритания, имат право да отсъстват от Великобритания в продължение на 2 поредни години, освен ако не искат да получат постоянен статут на уседналост.

За постоянен статут на уседналост се изисква в 5 последователни години гражданинът да не е отсъствал повече от 6 месеца във всяка от тези години от Великобритания. Затова, ако гражданинът е с временен статут на уседналост и иска да получи постоянен статут на уседналост, то се изисква гражданинът 5 последователни години да не  отсъства повече от 6 месеца във всяка една от тези 5 последователни години.

Трябва да се има предвид, че всеки случай се разглежда индивидуално и се допускат изключения, например при болест, раждане, държавна служба и т.н., като се допуска този срок да се надвиши веднъж, но не повече от 12 месеца

Ще можем ли да управляваме автомобил с българска шофьорска книжка и застраховка в държава от ЕС във Великобритания след 31 декември 2020 г. когато изтича преходният период за Брекзит?

Ако посещавате страната с цел туризъм и автомобилът ви е застрахован в държава-член на ЕС, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Сърбия или Швейцария, трябва да носите задължително с вас зелената карта на превозното средство или друг документ, доказващ направената застраховка, а книжката ви ще бъде валидна. За да бъде приет за легитимен документът, доказващ наличието на застраховка, трябва да съдържа: името на застрахователя; номер на автомобила или други идентификационни данни за превозното средство; период на застраховката. Съветваме българските граждани да се свържат със застрахователя си преди да предприемат пътуване.

Също така препоръчваме на българските граждани, които живеят, работят или учат във Великобритания и възнамеряват да управляват автомобил, да заменят своята шофьорска книжка. Процесът на замяна е следният:

Трябва да изтеглите формуляр D1 от официалния сайт на правителството: https://www.gov.uk/exchange-foreign-driving-licence , след което да го попълните и да го изпратите по пощата. За целта е необходимо да сте живели поне 185 дни на постоянен адрес във Великобритания; чуждестранната ви шофьорска книжка да е валидна; да представите документ за самоличност, както и да заплатите такса от 43 британски лири. Целият процес отнема приблизително три седмици.

Ако сте гражданин, навършил 68 години, притежавате валидна шофьорска книжка, издадена в страна-член на ЕС и сте станали резидент на Великобритания, имате право да шофирате 3 години до навършване на 70-годишна възраст. След изтичането на този период трябва да замените книжката си.

Още информация за правата на европейските граждани можете да намерите на сайта на Министерство на външните работи

Споразумение за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Информационен център Europe Direct
 
 
 
    Още 
Радиопредавания
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА на живо
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Основаващи договори
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Доклади за напредък
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Договорът от Лисабон
 
 
    Още 
Видео
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Аудио
 
 
 
    Още 
Обучителни материали и анализи
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Библиотека
 
 
 
    Още 
Европейският парламент
 
 
 
    Още 
Специално от Портал Европа
 
 
 
    Още 
Новини от ЕП
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Интерактивно
 
 
 
    Още 
За бизнеса
 
 
 
    Още 
Директно от...
 
 
 
    Още 
Събития
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Анкети
 
 
 
    Още 
Пътна безопасност
 
    Още 
Парламент
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.