Europe.bg
  Начало - Тема на месеца
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Тема на месеца

  • A+
  • A-
17-07-2006

МЕТАЛНИЯ КИНЖАЛ, САМОЛЕТА НА ЧЕРАНИ, ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ; ИЛИ ЗА ПРОЗРАЧНОСТТА - I

Портал ЕВРОПА проучва моралните ценности на европейския либерализъм и българското им измерение в тройната коалиция.

Сайтът на Европейския парламент. Меню “Депутати”. Избираме името на един от тях: снимка, кратка биография, речи, дейности... и pdf-файл под заглавие “Декларация за финансови интереси”. Файлът се изтегля за секунди. Виждат се подписът, входящият печат и саморъчно попълненият документ.

Докладчикът за България в Европейския парламент – консерваторът Джефри ван Орден, който е и зам.-председател на Комисията по външни работи на ЕП, пише в декларацията си, че на 2 юни тази година е бил лектор на конференция за атомната енергетика във Варна, България по покана на “Булатом”, които са покрили разходите за нощувката и храната му предишната вечер; а в качеството му на докладчик е посетил Бургаския регион по покана на председателя на външната комисия на българския парламент г-н Соломон Паси и депутат, избран от региона, който “уреди настаняването и гостоприемството на 2 и 3 юни”. 

VAN_ORDEN_DECLARATION.pdf (78.88 Kb)

В графа “Допълнителна информация” Джефри ван Орден собственоръчно е описал три подаръка, получени от българските власти, по време на посещението му в страната в качеството му на докладчик, между 31 октомври и 4 ноември 2005 г. Сред подаръците разчитаме: “метален кинжал” и “поднос”.

Самият pdf е от три странички. Графите са за: професионални дейности (“Нищо за деклариране” – пише ван Орден), за функции и дейности, по които е получавано заплащане (“спорадични публикации във вестници и списания”, отчита ван Орден); следва графа, озаглавена “Финансова подкрепа, получена във връзка с политическите ми дейности” и подточки: финансова, за екип и за материали. “Нищо за деклариране” – отговаря навсякъде Джефри ван Орден.

“За нов морал в политиката”?

Портал ЕВРОПА пръв установи, че бившият министър-председател на страната Симеон Сакскобургготски е нарушил Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, като не е декларирал в годишната си имуществена декларация за 2004 г. пътуването с частния самолет на бизнесмена Пиерпаоло Черани: пътуване, за което самият Сакскобургготски призна в разгара на т.нар. “Савойска афера”.

Симеон Сакскобургготски е лидер на НДСВ. В Декларацията на ценностите на тази партия е записано: “Доброто общество може да стане по-добро на основата на едно балансирано и ефективно съчетание на консервативните и либералните идеали със социална ангажираност.”

Портал ЕВРОПА попита лидера на групата на Алианса на либералите и демократите в Европарламента – ALDE Греъм Уотсън, дали се вписва в моралните ценности на либерализма, един министър-председател, чиято партия е член на Европейската либерал-демократическа и реформистка партия (ЕЛДР), да пътува на самолета на бизнесмена Пиерпаоло Черани и да не вписва това в годишната си имуществена декларация.

Уотсън отговори: “Едва ли лесно ще намерите някой европейски държавен ръководител – либерал или не – кой никога не се е качвал на самолета на някого другиго. В това няма нищо необичайно. В известна степен това е въпрос на управлението на личния график (с ангажиментите – бел.ред.) и дори в още по-голяма степен е въпрос на пестене на време, за да може човек да си осъществи ангажиментите”.

Уотсън упорито отказа да отговори на въпроса на Портал ЕВРОПА за имуществените декларации, прозрачността и морала на либерализма у Симеон Сакскобургготски.

Правата и свободите

Пакет закони за прозрачност и публичност на имуществото на висшите държавници се очаква да бъде приет от Народното събрание до края на месеца. Вносители са от управляващата коалиция. Депутати от опозицията коментираха пред Портал ЕВРОПА, че това се прави под натиска на Европейския съюз.

Най-активно по темата се изказва Йордан Цонев от Движението за права и свободи.

Припомняме, че през април лидерът на ДПС Ахмед Доган въведе терминологията и философията на т.нар. “обръчи от фирми”, което предизвика сериозен ответ в българския обществен живот.

Европейските либерал-демократи обаче – на които и ДПС е “сестринска партия” – предпочетоха да запазят мълчание с неофициалния аргумент, че не е удачно скандалът да се коментира преди майския мониторингов доклад на ЕК.

Портал ЕВРОПА още през април отправи поредица конкретни питания до ALDE, но получи отговори чак в края на юни. Лидерът Греъм Уотсън, когото в България познаваме от многобройните му изявления в защита на евро-успехите на управляващата тройна коалиция – обяви, че темата е изчерпана и че сега от ALDE разчитали на законодателната инициатива на ДПС за прозрачност в политическия процес.

“Естественото заключение на дискусията (за обръча от фирми – бел.ред.) ще представлява законодателната инициатива на ДПС за установяване на законови правила, гарантиращи прозрачността на политическото финансиране. Европейските либерал-демократи са флагмани на борбата срещу корупцията и аз приветствам усилията на нашата братска партия за въвеждане на такова законодателство, което ще приближи България до най-високите европейски стандарти” – каза Греъм за Портал ЕВРОПА.

На фона на оставените на практика без европейски либерален коментар възгледи на Ахмед Доган за обръчите от фирми и партиите, Портал ЕВРОПА прочете учредителния документ на Европейската либерал-демократическа и реформистка партия. Документът призовава за даване възможност на “частните фирми на всичкото пространство, необходимо им да се формират като автентични инструменти на демокрацията и прогреса”. Либералите зоват за свободна конкуренция в условията на свободна пазарна система и предпазването на тази конкуренция от “злоупотребите на монополи и картели, както и от прекомерното влияние на обществения сектор”. В учредителния документ се казва: “Европейският съюз трябва да се основава на общото убеждение, че свободата на личността, равните възможности за всички и свободната конкуренция на идеи и партии са задължителни елементи на демократичното общество”.

А в предизборната платформа на ЕЛДР за периода 2004-2005 г., приета в Амстердам през 2003 г., която е преведена и на български език на сайта на партията, четем, четем: “Гласувайки за кандидатите на ЕЛДР за Европейския парламент през 2004 г., вие ще гласувате за кандидати с доказано от прогресивни реформи минало и в полза на партия, посветила се на създаването на разширен ЕС, отворен за поданиците си и открит за света”.

Български евронаблюдатели коментираха пред Портал ЕВРОПА, че всъщност Европейската либерал-демократическа и реформистка партия (ЕЛДР) остро, но дискретно е възнегодувала срещу възгледите на Доган за фирмени обръчи около партиите. Това според наблюдателите обяснявало защо Доган рязко замълча по темата за обръчите, а впоследствие обясни, че е бил разбран неправилно. Източниците ни твърдят, че именно ЕЛДР и АЛДЕ са подтикнали ДПС да стане флагман на законодателната инициатива за прозрачност – като опит да се компенсира гафът с речта на ДПС-лидера на годишната конференция на движението.

“Действително тези хора сякаш имат само права и само свободи...” – коментира германски евродепутат-социалист пред Портал ЕВРОПА.

По темата



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.