Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
19-05-2006

РУМЪНИЯ ИЗМАМИЛА ЕК ЗА ЕКОЛОГИЯТА, РАЗКРИВА РУМЪНСКИ ВЕСТНИК

Румънското министерство на околната среда измами Европейската комисия (ЕК), за да бъде благоприятен докладът за страната, пише днес букурещкият вестник "Адевърул". В мониторинговия си доклад ЕК оценява положително създаването на Агенция за защита на природата в Румъния и в резултат заменя "червения картон" в областта на околната среда с "жълт". В действителност такава агенция не съществува, а създаването й изисква поне една година. Забавянето идва в условията на липса на гратисен период в областта "защита на природата", което ни задължава да разрешим проблемите до шест месеца.

Вестникът припомня, че в доклада от октомври 2005 г., Румъния е получила "червен картон" в областта на защитата на околната среда, тонът в представения през тази седмица доклад е смекчен, тъй като Министерство на околната среда докладва създаването на Национална агенция за защитените зони. Всъщност тази агенция съществува само на хартия, а действителното й основаване ще стане едва след влизането в сила на новия закон за защита на околната среда. "Надяваме се Националната агенция за защитените зони и консервацията на биоразнообразието да бъде включена в бюджета за 2007 г. Все още не се знае колко души ще работят в нея, тъй като все още се правят предварителни проучвания", заявява пред вестника Адриана Баз, директор на Дирекция биоразнообразие в Министерството на околната среда.

Изглежда, обаче, че европейците са били водени за носа, тъй като в мониторинговия доклад се говори за определяне на ясни правомощия на тази агенция, включително и за координация на дейността й с тази на другите държавни институции, пише вестникът, цитиран от Агенция Фокус.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.