Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
25-07-2006

СЕБЕ СИ НЕ МОЖЕМ ДА ЗАБЛУДИМ - КОМЕНТАР ВЪВ В-К "ДНЕВНИК" НА РАЗКРИТИЕТО НА ПОРТАЛ ЕВРОПА

Междинен доклад на България до Еврокомисията - Дневник.

България предала на Европейската комисия доклад от близо 1000 страници с описание на напредъка ни по присъединяването към ЕС, но не била дадена публичност на документа с мотива, че е междинен и непълен . Докладът все пак излезе наяве и изводите от новината са два: единият потвърждава жилавия навик на властта да крие каквото върши, правейки си всъщност твърде лоша услуга, защото доказва за пореден път колко основателни са обществените подозрения, че прозрачността и откритостта на действията й са последната й грижа. Вторият извод се отнася до прелюбопитното съдържание на българския доклад, в който изреждането на дотегналите ведомствени статистики трябва да убеди еврокомисарите в напредъка ни след майския критичен мониторингов доклад на Еврокомисията.

Старанието на авторите на нашия междинен доклад да покажат засилване на антикорупционната борба е довело до забележителни примери. От тях излиза, че най-одумваният министър в кабинета - на бедствията и авариите, който същевременно е и зам.-лидер на партията, придобила слава с прословутото си признание за икономическите обръчи, е и най-големият борец срещу корупцията в България. Но няма и дума за причините, които изначално тресат Държавния резерв, "Топлофикация" или службата за пожарна защита например и подсказват, че корените на злото са в неизлечимия порок на политическата класа да използва сигналите за злоупотреби за приписване на заслуги за разкриването им и добавяне на някоя червена точка - без отчитане на дългия път до реалния ефект от разкритията. Така се гради паралелната реалност на представителния напредък, подменяща действителността. А всеки опит за посочване на причините се тълкува като национално предателство. С такъв напредък можем и да заблудим Брюксел, но себе си не можем.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.