Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
14-08-2006

НЕ ТОЛКОВА УСПЕШНА ПЪРВА ГОДИНА

Първата година от управлението на тройната коалиция не може да се характеризира с особени успехи в стопанската реформа и увеличението на доходите, се казва в анализа на Института за пазарна икономика, цитиран от Mediapool.

Сегашното управление наследява много един от най-ниските ръстове на брутния вътрешен продукт (БВП) на човек в сравнение с останалите страни от Централна и Източна Европа. За периода 1991 - 2003 г. средният ръст на БВП на човек е 0,48%, докато за Полша той е 3,68%, Унгария - 1,56%, Словакия - 1,05%, Чехия - 0,82%.

Според ИПИ този ръст е можело и все още може да се увеличи, ако се намалят данъците и осигуровките чрез реформи на пенсионното дело, здравеопазването, социалното подпомагане.
В анализа си ИПИ се спира на няколко аспекта от дейността на управляващото мнозинство - законодателна дейност, административна свобода и политика по доходите.

Според анализаторите на института в 40-тото Народно събрание са се увеличили постоянните комисии, а оттам и разходите на събранието. Някои от проектите за нормативни актове не се публикуват на страницата на законодателния орган. Не се прилагат мотиви към внесени актове, а там, където ги има, са с пожелателен или белетристичен характер.

Няма институция, която да извършва предварителна оценка на въздействието от предлаганите нормативни актове. Приоритет за обсъждане се дава винаги на проектите на Министерския съвет и никога на опозицията. Съдържанието на "Държавен вестник" не се качва на страницата на вестника в интернет.

И това правителство следва традицията на непрозрачност в работата си, отбелязва ИПИ и посочва за пример факта, че веднага след идването си на власт кабинетът на Станишев е анулирал цялата информация от предишните правителства в интернет, като сравненията са станали невъзможни. След обществен и медиен натиск тази информация е била възстановена, но не напълно.

Кабинетът е продължил и с традицията на непрестанно увеличаване на административния апарат. От 2000 година насам централният държавен апарат е нараснал с 50 хил. души, а армията служители на бюджетна издръжка са половин милион.

Според статистиката през 2005 г. апаратът нараства с 10%, а министърът на държавната администрация Николай Василев обеща да снижи числеността му с 10%, тоест реално не да направи свиване на апарата, а да анулира ръстът му през 2005 г.

Бюрократизирането и раздуването на щата може да се види и от създаването на 35 нови държавни структури през 2005 г. до общо 624 структури на изпълнителната власт.

Не са усвоени и парите за повишаване на квалификацията на служителите и около 248 структури не са направили нищо за обучението на чиновниците си.

Не се използват пълноценно възможностите на електронния подпис и електронното правителство.
Все пак са премахнати 92% от съществуващите 192 лицензионни и разрешителни режими, отчитат икономистите от ИПИ. Това обаче не е довело до свиване на служителите, които са обслужвали тези режими.

Все пак в България разходите за издръжка на общите държавни служби са сравнително ниски на фона на повечето от европейските страни. За България през 2004 г. те са 2,9% от БВП, което се доближава до най-ниските - в Естония (2,9%) и Ирландия (2,4%), докато в Кипър те са 7,4% от БВП, Словения - 6,2%, Швеция - 5,7% при 3,7% средно за ЕС.

И през 2006 г. продължава най-силно да се облага трудът под формата на данъци и осигуровки, се казва в анализа на Института за пазарна икономика. Данъчната тежест като цяло остава висока, а както се вижда от документите на управляващите, не се предвижда значителното й намаляване в следващите години от мандата им.  Дори обратното, отбелязва ИПИ, чуват се призиви за замразяване на прякото облагане заради евентуални проблеми със събираемостта на ДДС при предстоящото ни членство в ЕС. Според анализаторите данните от бюджетното изпълнение до средата на годината показват, че в края на 2006 г. ще бъде реализиран излишък от около 1,2 млрд. лв. или 3% от БВП, което означава, че е можело доходните данъци да бъдат намалени чувствително.

Осигурителната тежест у нас остава една от най-високите в Европа (36%), макар че това е първото правителство, което прави стъпки за намаляването й, отбелязват още икономистите в анализ на Института за пазарна икономика за първата година от управлението на тройната коалиция.

Портал Европа припомня, че миналата сряда лидерите на тройната коалиция отчетоха успешна първа година на управление. В специална декларация те заявиха, че без създаването на коалицията европейската интеграция на България би била невъзможна.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.