Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
14-11-2006

ДИРЕКТОРЪТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ИНСТИТУТ КОМЕНТИРА ДОКЛАДА НА ДЖЕФРИ ВАН ОРДЕН

Юлиана Николова: "Проблемът при нас е, че голяма част от българските граждани не вярват, че заслужаваме да влезем в ЕС без предпазни клаузи - това трябва да бъде повод за страхове за политиците."

Директорът на Европейския институт Юлиана Николова коментира пред БНР тази сутрин, че снощното заседание на външната комисия на Европейския парламент в Страсбург е преминало "в добронамерен тон, но същевременно доста критичен по добре известните на всички българи точки, където са нашите слабости - това не е изненада за никого."

Просто ни напомниха, че имаме да свършим важни неща по отношение на корупцията и организираната престъпност, поясни Николова.

В предаването "Преди всички" на Програма "Хоризонт", водещата Силвия Великова коментира, че няма много разтърсващи новини от Страсбург и че може би не са се потвърдили прогнозите за втвърдяване на тона към България.

Юлиана Николова от своя страна се спря на факта, че е предложен текст, с който в Европейския парламент да не бъдат допускани хора, свързани с репресивната машина на комунистическия режим (ДС), както и лица, обвързани със съмнителен бизнес и корупция.

 

"Изненадва ме не това, че въпросът изобщо се повдига, а че го повдигат евродепутатите, а не българското общество. За съжаление изискванията, критериите за бъдещите български евродепутати се поставиха не от българските граждани, а от хората в Страсбург" - категорична е Юлиана Николова. 

На въпрос на водещата от БНР Силвия Великова, какво мисли за вчерашното поредно разсекретяване на част от архива на ДС, Юлиана Николова коментира - "Помните ли епохата, в която ни даваха? Даваха ни коли, апартаменти, даже тоалетна хартия. Пускаха периодично в малки количества дефицитни неща - това зависеше само от пускащия. Защо пак "се дава"? Такова усещане остава у мен - съмнения, че нещо се укрива, че нещо се манипулира... За това отговорност носим ние, гражданите - защо все някой трябва да ни дава, ние трябва да си поискаме!"

Справедливостта в обществото зависи не само от съда, а от цялата верига на взаимодействие на всички институции, е на мнение Юлиана Николова по повод критиките на ЕК за съдебната реформа в България. Според директорката на Европейския институт, показните съдебни процеси едва ли биха променили нещо в мнението на евроекспертите за страната ни. Тя допълни: "Никоя показна присъда не би могла да убеди българина и европееца, че е произнесена справедливо, че законът е приложен правилно. Нека само ви припомня едно изречение от майския експертен доклад на ЕК - в него се питаше риторично, щом българите толкова дълбоко не вярват в своето правосъдие, то как европейците да имат доверие в него?!"

Юлиана Николова: "От нас се очакват присъди, за да има справедливост в обществото. Иска се цялата верига в съдебната система да бъде бърза и да наказва за извършените престъпления. Това се иска, защото в Европа се говори за сътрудничество в областта на наказателните дела. Ако българският съд по отношение на българския закон не може да го прилага, така че той да дава бързо и ефективно резултати, тогава няма как да си сътрудничим с останалите европейски съдилища. Когато работата в нашата система забави тяхната, е нормално да има такива изисквания." 

На въпрос дали трябва да имаме страхове от налагането на предпазни клаузи, Юлиана Николова отговори, че страхове трябва да имат управляващите политици, а не гражданите като цяло, тъй като отговорността е на изпълнителната власт. Предпазна клауза може да бъде задействана във всеки един момент до третата година след присъединяването, припомни Николова.

В края на интервюто по "Хоризонт", Юлиана Николова коментира подготвяните големи тържества за приемането ни в ЕС. "За мен най-хубавото тържество би било, ако Първи януари го направим работен ден! Остава изключително много работа, а ние започваме европейския си етап с почивка..."

По-късно днес в интервю за Агенция ФОКУС г-жа Юлиана Николова заяви, че подкрепя становището на българските евронаблюдатели, несъгласни с предложението относно политическата партия на етнически македонци. Николова отбеляза, че регистрациите на партиите у нас са работа на съда. "Българската конституция забранява създаването на партии на етническа основа", каза още Николова. "Трябва да се има предвид дали създаването на една партия, независимо каква е тя, отговаря на българското законодателство", посочи директорът на Европейския институт. Според Юлиана Николова предложението евродепутатите най-вероятно е било провокирано от лобиране. "Парламентарните групи в европейския парламент имат своите канали за получаване на информация, техните предложения се базират на информацията от тези канали", категорична беше Юлиана Николова пред Агенция Фокус.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.