Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
29-11-2006

ПРОУЧВАНЕ НА МОБИЛНОСТТА В ЕВРОПА


Само 4% от европейските граждани са се премествали в друга страна в ЕС, а по-малко от 3% в страни извън съюза, показва проучване на мобилността в Европа, осъществено от Европейската фондация за подобряване на условията за живот и работа.

Докато европейската политика подчертава важността на мобилността, резултатите от проучването поставят въпроса: Страхуват ли се европейците от промяната?

Географската мобилност като цяло се възприема от 62% от анкетираните като „нещо добро" за европейската интеграция. Мобилността освен това се възприема като положителен фактор в свързаните със заетостта сфери като „икономика", „трудов пазар" и за „индивида".

Новият доклад представлява анализ на данните от проучванията Евробарометър от втората половина на 2005г., по въпроса за географската и трудовата мобилност.

Резултатите от проучването потвърждават умереното ниво на мобилност в Европа: освен ниските проценти на гражданите, живели в други страни, само 3% от европейците заявяват, че биха могли да се преместят в друга страна от ЕС през следващите пет години. в същото време съществуват значителни разлики в отделните страни.

„Географската мобилност на работната сила остава сериозно предизвикателство пред европейската политика", заяви Йорма Карпинен, директор на фондацията. „От една страна има притеснения, че твърде слабата мобилност между регионите и страните-членки ще има отрицателни последици за адаптивността и конкурентноспособността на трудовия пазар. От друга страна трудностите, предизвикани от „изтичането на мозъци" вероятно ще са много по-големи за по-бедните страни от Източна Европа, отколкото за по-богатите страни от Централна и Западна Европа, които трябва да интегрират мигрантите".

Проучването изследва различните причини, които карат хората да мигрират. В новите страни-членки на челно място стоят причините свързани с доходите (59%), по-добри условия за работа (57%) и откриването на нови неща (30%).

За разлика от тях, жителите на 15-те „стари" страни на ЕС биха мигрирали по причини от категорията „начин на живот и забавление": да откриват нова среда (64%) и да срещат нови хора (39%). Една четвърт от анкетираните граждани на ЕС 15 са посочили „по-доброто" време като сериозна причина за мигриране.

Оригиналният текст на проучването pdf (781.15 Kb)

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.