Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
14-12-2006

ПИСМО НА АРИ ВАТАНЕН ДО ЖОЗЕ МАНУЕЛ БАРОЗУ И МАТИ ВАНХАНЕН ОТНОСНО АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

Финландският премиер и председателят на Европейската Комисия получиха писмо, призоваващо ги да преразгледат позицията на ЕС за затварянето на блоковете на АЕЦ „Козлодуй", съобщава EU Reporter.

В писмото си финландския депутат от Европейския парламент Ари Ватанен предупреждава Барозу и Ванханен, че ако не бъде променено решението „ние ще се изправим пред спирания на електричеството, трудности, екологични проблеми и увеличаване на зависимостта от руски газ сред балканските страни, чиято социална стабилност и икономическо възстановяване са от изключително значение за нас".


Пълният текст на писмото:

До министър-председателят Мати Ванханен

До председателят на Европейската Комисия Жозе Мануел Барозу


Присъединяването на България към Европейския Съюз/Козлодуй

Страсбург 13 декември 2006г.

Уважаеми господин министър-председател, уважаеми господин председател,

На 30 ноември Европейският парламент прие доклада си за присъединяването на България към ЕС. Поради някои маневри в последната минута и грешна информация на някои от европейските депутати, както и отказа да се разреши на докладчика да говори и опровергае погрешната информация въпреки неговите протести - един значителен параграф, гласуван от комисията бе изгубен. Този параграф се отнасяше за датите за затваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй", както и за оценката на независими експерти за сигурността на съоръжението. Като условие за започване на преговорите за присъединяване България бе задължена да затвори четири реактора на Козлодуй - два от тях са затворени от няколко години, а другите два трябва да бъдат спрени до края на 2006г.

Тук няма да навлизам в детайли, но прилагам писмото на моята колега Ейя-Рита Корхола до министър Пекаринен, което бе изпратено през юни тази година. Това писмо е добър и адекватен преглед на историята, потенциалните последствия и изборите, които са пред нас. Чувал съм аргументите за задължения по Договора, компенсациите, изпълняване на споразуменията и др. Ако обаче вие не се намесите сега, ние ще станем свидетели на спирания на електричеството, трудности, щети за околната среда, както и увеличаване на зависимостта от руски газ в балканския регион, чиято социална стабилност и икономическо възстановяване в този момент са толкова важни за нас. В допълнение, преждевременното затваряне на напълно работещи, чисти и печеливши заводи, е не само икономическа лудост - това е изключително безотговорно пилеене на парите на данъкоплатците - и е в противоречие на Лисабонската стратегия за конкурентна Европа, но е и пагубно от гледна точка на промените в климата, тъй като само електроцентрали работещи с въглища могат да заменят тези мощности до известна степен. И това ще стане съвсем скоро след публикуването на доклада Щерн за глобалното затопляне!

Според мен вие като водачи на европейското семейство имате три възможности и много малко време за взимане на решение.

1. Вие можете да приемете съображенията в прикрепеното писмо на Корхола, предишните доклади на ЕП и парламентарни въпроси и спешно да предложите на Съвета и Комисията отлагане на затварянето, което да позволи преразглеждане. Това според мен е единственото разумно решение в този момент. Ние всички приемаме, че затварянето е задължение по Договора, но по-важният обществен интерес е заложен на карта и според мен Съвета, съвместно с Комисията трябва да намерят начин да постъпят така.

2. Вие можете да предложите пълно преразглеждане в духа на писмото на Корхола, без да има отлагане на датите за затваряне и в същото време да поемете пълна отговорност за спиранията на тока, трудностите, щетите за околната среда и увеличената зависимост от руски газ, които са напълно предотвратими, ако бъде изпълнена точка 1.

3. Вие можете да продължите с линията „да не се прави нищо", която се съдържа в многобройните отговори на парламентарни въпроси, писмото на Корхола и предишни парламентарни доклади. Разбира се в този случай вие трябва да поемете пълна отговорност за негативните резултати, посочени в точка 2, само че в този случай за неопределен период. Тогава финландското председателство и Комисията на Барозу ще бъдат запомнени с пропуснатата възможност за връщането на прагматизма в политиките и процедурите на ЕС.

През последните седмици българските медии поддържат много активна връзка с европейските депутати по този въпрос. Надявам се, че следващото интервю ще бъде в подкрепа на двама ви за положителния ви отговор на това писмо.

С уважение и в очакване на смело, разумно и прагматично действие от вас като далновидни лидери на Европа,

Ари Ватанен
Член на Европейският парламент

 

Подписали писмото на Ари Ватанен от 13 декември 2006г.


Европейски депутати:

Елмар Брок
Михаел Кашман
Романа Йордан-Кижели
Ейя-Рита Корхола
Пийя-Нора Каупи
Едуард Макмилан-Скот
Джефри ван Орден
Алехо Видал-Куадрас

Наблюдатели:

Мария Капон
Иглика Иванова
Евгени Кирилов
Антония Първанова
Димитър Стоянов
Кристиян Вигенин


Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.