Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
15-12-2006

EU OBSERVER - НОВИЯТ КОНСЕНСУС ЗА РАЗШИРЯВАНЕТО НА ЕС Е МНОГО КРЕХЪК

Новият консенсус за разширяването на Евросъюза, постигнат по време на срещата в Брюксел, представлява един много крехък компромис между страните-членки, които подкрепят понататъшното разширяване и онези, които се предпазливи в това отношение, като политическите разделения скоро ще се появят отново във връзка с приемането на Турция и останалите балкански държави, отбелязва в свой коментар "И Ю Обзървър", цитиран от Агенция ФОКУС.

Заключенията на съвещанието, договорени днес са резултат от дълги и деликатни дебати в ЕС за размера и същността на Съюза, предизвикани, не на последно място, от негативния вот на избирателите във Франция и Холандия на референдума за обща европейска констипация миналата година, по време на който важна роля изиграха опасенията, свързани с по-нататъшното разширяване.

Трябва да се отбележи, че текстът на заключителната декларация потвърждава съществуващите планове за разширяване на ЕС по отношение на Турция и страните от Западните Балкани.

"Бъдещето на Западните Балкани е в Европейския съюз," се казва в документа, а по-рано европейските министри на външните работи решиха да продължат преговорите с Турция, въпреки упоритостта й по отношение а кипърския въпрос.

Заключенията от срещата, поставят, обаче, нови по-високи препятствия пред кандидатите за членство, като наред с това посочват като аргумент и самия "капацитет на ЕС да абсорбира нови членове, що се касае до вземане на решенията в Съюза и финансовите му възможности."

Европейските лидери не настояха приемането на ново споразумение за ЕС да стане преди Хърватия - следващият кандидат-член в опашката на чакащите след България и Румъния - да се присъедини, както предложи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу, но преговорите за членство със Загреб са по-трудни, отколкото с когото и да било от досегашните кандидати, отбелязва коментарното издание.
 
По ФОКУС

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.