Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
22-01-2007

ГРАЖДАНСКА КАМПАНИЯ "ЗА ЧИСТ ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ" ЗАПОЧНА ДНЕС И В БЪЛГАРИЯ

По примера на съседна Румъния, неправителствени организации от цялата страна стартираха Гражданска кампания "За чист ЕП България-2007".

Български неправителствени организации се уговориха да сложат начало на тази кампания, чиято цел е да предупреди избирателите да не гласуват за компрометирани кандидати за евродепутати.

Списъкът е отворен - както за индивидуална подкрепа от страна на граждани, така и на организации на гражданското общество.

Бяха представени манифест на кампанията и плановете за срещи с политическите партии, проучване на кандидатите и информиране на избирателите за компрометирани кандидати.

Подписването на манифеста съвпадна с церемонията по поемането на втория президентски мандат на Георги Първанов. Организациите, учредили "За чист Европейски парламент" изразиха съжаление, че инициативата не е започнала още по-рано тази година.

Портал ЕВРОПА активно участва в кампанията, подкрепена и от Европейския институт.

Организаторите на кампанията възнамеряваме да извършим обективна и подробна проверка и да оповестим данните от нея, по отношение на всички кандидати за евродепутати по няколко конкретни критерии.

Примерът е взет от Румъния, където отдавна съществува коалиция за честно управление, т.е. чрез гражданска кампания успяват да подобрят качеството на народното представителство в нашата северна съседка. Председателката на Румънското академично общество, която оглавява Коалицията за чист парламент в Румъния - Алина Мунгиу-Пипиди, се очаква в да пристигне в България през пролетта, стана ясно на брифинга днес. (на снимката - бел.ред.)

Следващите стъпки са - разширяването на подкрепата за инициативата и запознаване на обществеността - и приоритетно на политическите партии - с критериите, формулирани в манифеста. Предстои също проучване на всеки от кандидадите за европейски парламентаристи, издигнати от политическите партии. Част от тези проверки ще е принадлежността към репресивните тайни служби, за което ще се разчита на новата комисия по досиетата в НС. Организаторите ще настояват пред партиите да не включват в избирателните си листи онези кандидати, които се окаже, че не отговарят на критериите в манифеста.

И все пак, ако останат в листите кандидати, които не отговарят на критериите, обществото ще бъде информирано за тях - чрез отпечатване на милион и половина брошури.

МАНИФЕСТ НА ГРАЖДАНСКА КАМПАНИЯ "ЗА ЧИСТ ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ -  БЪЛГАРИЯ 2007"

През тази година предстои българските граждани да избират за първи път евродепутати. Партиите вече започнаха да подготвят листите си, в публичното пространство се споменават имена на вероятните им водачи.

Но, както вече знаем, през последните години в кандидатските листи нерядко попадат:

  • корумпирани управници;
  • офицери и сътрудници на ДС, тормозили българския народ и участвали в създаването на организираната престъпност в страната;
  • кредитни милионери; 
  • безогледни кариеристи, сменили заради изгода по няколко партии;
  • богаташи с неясен произход на огромните си богатства;
  • роднини на властимащите;
  • политици, свързани с мафията.

Ние не искаме да има такива сред българските депутати в Европейския Парламент. Затова призоваваме всяка българска неправителствена организация и всеки български гражданин, които също не искат такова българско «представителство» в Европарламента, да се присъединят към нашата инициатива.

Нащата цел е да разубедим подобни лица да се кандидатират, да обезкуражим партиите им да ги подкрепят и да ги насърчим да ги заменят с честни хора, а ако все пак се кандидатират  - да  призовем избирателите да ги отхвърлят, независимо от коя партия са издигнати.

Подписалите настоящия Манифест организации:

  • като отделяме особено значение на утвърждаването на политическата почтеност и морал, на прозрачността и отчетността  в държавното и общинското управление в Република България;
  • като изразяваме решимост да работим за създаване на механизми за информираност на обществото и за граждански контрол при номинирането, избирането и изпълнението на задълженията на изборните представители в демократичните институции на страната, както и на нейни представители в международни организации;
  • като отчитаме опасността от драстичния спад на политическото доверие към институциите, на повсеместното разпространение на цинизма и злоупоребите с власт за устоите на демократичния ред в България;
  • като приветстваме и изразяваме готовност да приемем на равноправни начала всички други организации и граждани, които подкрепят нашите цели и искат да допринесат за тяхното реализиране,

обявяваме началото на гражданска кампания «За чист Европейски Парламент - България 2007».

В рамките на тази кампания ние ще извършим обективна и подробна проверка на всички кандидати за евродепутати и ще оповестим получените данни относно следните обстоятелства, които оценяваме като несъвместими с принципите на честната политика:

Критерий № 1:

Наличие на достоверни данни, че кандидатът е бил служител или сътрудник на Държавна сигурност, или че е имал (има) делови взаимоотношения с такива лица.

Критерий № 2:

Публични обвинения в корупция и/или злоупотреба с власт към кандидата на базата на публикувани и подлежащи на проверяване сведения.

Критерий № 3:

Наличие на достоверни данни за конфликт на интереси по повод заемана публична длъжност, свързан с финансова, материална или друга изгода за кандидата или за негови близки.

Критерий № 4:

Видимо несъответствие между официално обявените имущества и приходи, от една страна, и демонстрирания стандарт на живот на кандидата или на неговото семейство, от друга.

Критерий № 5:

Наличие на данни, че фирми, на които кандидатът е собственик, съдружник или изпълнява други ръководни или контролни функции, имат неизплатени задължения към държавния бюджет или към работниците и служителите си.

Критерий № 6:

Неколкократно (повече от два пъти) преминаване от една в друга политическа партия или от една в друга парламентарна група в търсене на лични облаги.


Смятаме за свой граждански дълг да уведомим както партиите, издигнали подобни кандидати, така и цялото гражданско общество за наличието на такива недопустими обстоятелства. Това ще даде възможност на българските граждани за наистина информиран избор.

В края на краищата, решаващата дума ще имат българските избиратели. Нека им помогнем при реализирането на тази висша отговорност в демократичното общество.

София, 22 януари 2007 г.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.