Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
23-01-2007

ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРИ НЕ ЗНАЯТ ПРАВАТА СИ АКО СТАНАТ ЖЕРТВА НА ДИСКРИМИНАЦИЯ

Проучването Евробарометър „Дискриминацията в ЕС" е поръчано от Генерална дирекция по заетостта, равните възможности и социалните въпроси към Европейската Комисия. В рамките на проучването за периода 7 - 20 юни 2006г. са анкетирани 1025 български граждани.

Проучването показва, че много по-голям процент българи, отколкото граждани на ЕС25 заявяват, че познават представители на ромската общност (48% срещу 12% за ЕС 25), или хора от различен етнически произход (66% срещу 55%). В същото време само 8% от българите в сравнение с 35% от останалите европейци съобщават, че познават някой, който е хомосексуален.

В същото време значително по-малко българи в сравнение с останалите европейци смятат, че различният етнически произход е източник на социално неравенство (33% срещу 62% в ЕС25). Същият модел следва и принадлежността към ромската общност- 58% към 77%. Също така българите са по-малко склонни да приемат хомосексуалността като причина за социално неравенство.

С изключение на възрастовата дискриминация, по-малко българи смятат, че дискриминацията е широко разпространена в страната им в сравнение с останалите европейци. Най-чувствителни са разликите между българите и другите европейци по въпроса за дискриминацията на основа сексуални предпочитани и религия- 25% и 19%от българите, което е с 25 пункта по-малко от средното, както и на етнически произход - 22 пункта.

Като цяло повече жени, отколкото мъже в България посочват наличието на различни форми на дискриминация.

Почти еднакъв процент българи и жители на ЕС 25 заявяват, че не знаят правата си, ако станат жертва на дискриминация или тормоз (55% на 56%). В същото време едва 21% от българите заявяват, че знаят правата си, за разлика от 32% от европейците.

Една четвърт от анкетираните българи отговарят „не знам" на въпроса дали се полагат достатъчно усилия за борба с дискриминацията, което е пет пъти повече от средното за Европа (5%). В допълнение 38 срещу 37% в България заявяват, че държавата не полага достатъчно усилия, или обратното. За сравнение 51% от европейците смятат, че държавите им не полагат достатъчно грижи.

За отбелязване е, че резултатите от Евробарометър посочват, че значително по-малко българи смятат, че трябва да има повече народни представители от различен етнически произход (17% срещу 27%). Също така 17 пункта е разликата между смятащите, че трябва да има повече жени на ръководни длъжности.

Точно половината от анкетираните българи вярват, че правителството трябва да има важна роля в борбата с дискриминацията, което е с 19 пункта повече от средното за ЕС25. повече българи, отколкото европейци смятат също така, че парламента и местните власти трябва да имат по-голяма роля в борбата с дискриминацията.

Дискриминацията в ЕС.pdf (1.27 Mb)

Данни за България.pdf (361.71 Kb)

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.