Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
08-02-2007

ПЪРВАНОВ И ОВЧАРОВ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ С ЛОБИРАНЕТО ЗА 3 И 4 БЛОК НА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ", СМЯТА ШЕФЪТ НА БРЮКСЕЛСКИЯ ОФИС НА "БРИТИШ ЕНЕРДЖИ"

Горивото за бъдещата АЕЦ "Белене" може да бъде доставяно и от "Уестингхаус", казва в интервю за Портал ЕВРОПА мениджърът на брюкселския офис на компанията "Бритиш Енерджи" Джонатан Кониам, който е и професионален лобист и е приел присърце каузата на българската ядрена енергетика.

Енергийната зависимост води до политическа слабост, смята британският експерт, според когото затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй" увеличава енергийната зависимост на България от Русия. Мнението му обаче е, че АЕЦ "Белене" не би поставила страната ни в зависимост от Русия. Джон Кониам прогнозира, че президентът Георги Първанов и министърът на енергетиката Румен Овчаров няма да спрат дотук в действията си в защита на повторното пускане в експлоатация на блокове 3 и 4 на Първа атомна. Все пак Кониам казва, че е по-вероятно тези усилия да претърпят неуспех, но не това е важното, защото "усилията си струват".

Целия разговор на Портал ЕВРОПА с Джонатан Кониам вижте в рубриката "Интервюта".

В началото на февруари влиятелният вестник "Дневник" коментира, че речта на Първанов пред Европарламента "... още веднъж доказа, че енергетиката отдавна е напуснала сферата на чистата икономика и се е превърнала в геополитически избор". 

На 15 февруари в Брюксел се събират всички министри на енергетиката от страните-членки на ЕС. На форума министър Румен Овчаров се очаква отново да говори за безопасността на реакторите в АЕЦ "Козлодуй".

Междувременно говорителят на еврокомисаря по енергетиката Феран Тараделяс заяви в интервю за вестник "Дневник", че не е необходима нова партньорска проверка за безопасността на 3 и 4 блок - а новата проверка, както пише вестникът, беше първа точка от частта "А" на екшън-плана, за който министър Овчаров говори от парламентарната трибуна през януари.

План "Б" се очакваше да бъде искане от българска страна за по-високи компенсации за затварянето на централата. Румен Овчаров каза, че България ще поиска такива, но вчера пред електронното издание "Експрес.бг" пресцентърът на Министерството на икономиката и енергетиката заяви, че такива компенсации няма да бъдат искани засега.

Ведомството на г-н Овчаров обяви преди седмица през Портал ЕВРОПА, че засега няма да бъде наемана и консултантска фирма, която да проучела опита на други държави с техните АЕЦ и исканите компенсации за затварянето им. Пред Народното събрание Овчаров бе обявил, че в рамките на една седмица ще бъде избран консултантът - пред Портал ЕВРОПА от МИЕ уточниха, че това се планирало да стане без обществена поръчка, понеже услугата е на стойност под 10 хиляди лева.

Вестник "Дневник" припомня, че правителството на Иван Костов успя да отложи закриването на 3 и 4 блок до 2006 г. и си остави вратичка за поне още две години. Възможността двата реактора да работят една-две години след влизането на България в ЕС беше пропусната от кабинета Сакскобургготски, което подхранва сегашните обвинения, че България се третира неравностойно в сравнение със Словакия и Литва, допълва "Дневник" в обширен анализ по темата.

Междувременно външният министър на Русия обяви тази седмица, че се подготвя протокол за отношенията на страната му с Европейския съюз, в който ще се говори и за България. В скоро време Москва ще представи на Брюксел списък с проблемите, които тя вижда в отношенията си с България и Румъния като нови членове на ЕС, цитираха медиите Лавров, който е повдигнал и проблема за продължаването на дългосрочните договори за доставка на ядрени материали.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.