Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
20-02-2007

БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ СА НАЙ-БЕДНИ В ЕС

Най-бедните 15 региона в ЕС през 2004 г. са се намирали в Румъния, България и Полша. Това показват резултатите от проучване на европейската статистическа агенция Евростат, цитирани от Mediapool.

В Румъния брутният вътрешен продукт на глава от населението в Североизточния регион се равнява едва на 23,6% от средния за ЕС, така че този регион е най-бедният в съюза.

Съотношението между него и най-богатия регион в ЕС - Лондон (303% от средния за ЕС БВП на глава от населението) е 1 към 13.

От всички 268 региона, взети под внимание от Евростат,70 са разполагали с БВП на глава от населението под 75% от средния за ЕС, което им дава право да получават средства от структурните фондове на съюза, предназначени предимно за строителство на инфраструктура.

От тези 70 региона 48 се намират в новите страни членки, влезли в ЕС през 2004 г. и 2007 година.

Сред по-старите членове на съюза в Гърция има осем бедни региона, а във Франция, Италия и Португалия - по четири. Нито един испански регион не е попаднал сред най-бедните 70 в ЕС.

В същото време БВП на глава от населението в 46 региона надхвърля 125% от средния за съюза. Сред тях има по осем германски и британски, седем италиански и само един френски - Ил дьо Франс.

Трите региона с най-висок БВП на глава от населението са Лондон (303%), Люксембург (251%) и Брюксел (248%).

В същото време Северозападния, Южния централен и Северния централен райони на България са сред 15-те най бедни региона на ЕС, с БВП едва 26% от средния за съюза. Малко по-добре е Югоизточния регион, в който БВП е 30% от средното за ЕС.

Доклад на Евростат.pdf (134.04 Kb)

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.