Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
26-02-2007

“ЕВРОБАРОМЕТЪР” ЗА СОЦИАЛНАТА РЕАЛНОСТ В ЕС – БЪЛГАРИЯ НА ДЪНОТО

  • Българите са най-нещастни в ЕС, румънците са с 21% по-щастливи от нас.
  • Българите не споделят принципа на взаимопомощта и доброволната солидарност.

Новото проучване на "Евробарометър" очертава социалната реалност в страните-членки.

Проучването е реализирано през ноември и декември 2006 г. Анкетирани са 26 755 европейски граждани над 15-годишна възраст - включително българи и румънци в навечерието на нашето присъединяване. Заради това, поясняват социолозите, резултатите за ЕС-27 имат само индикативен характер, тъй като не може да се предвиди какъв ще бъде следприсъединителният ефект върху въпросите, свързани с т.нар. "социална реалност".

Портал ЕВРОПА ви предлага оригиналното проучване на английски език ТУК. Следва обобщение на наш екип на някои от резултатите:

На въпроса - "Щастливи ли сте?" средно 87% от европейците отговарят положително: с най-много "да" - 97% са датчаните, следвани от Холандия, Белгия, Ирландия и Швеция (съответно 95-94%). В дъното на таблицата на ЕС-25 е Унгария - с 68%, като други от новоприсъединените с предишната вълна държави като Полша и Чехия имат по-голям процент (съответно 86% и 87%).  България е на дъното - едва 39 процента от сънародниците ни казват, че са щастливи. Контрастно е в Румъния - там 60% казват "да".

голям размер
Като цяло "Евробарометър" отчита, че гражданите на "Европа на петнайсетте" са най-щастливи", следвани от "Европа на десетте" (10-е новоприети страни-членки през 2005 г.) - процентите са 28 спрямо 17.

92% от европейците заявяват, че смятат своята къща или апартамент като задоволителни. Много по-слаба е удовлетвореността по отношение на усещането за собствена сигурност (70% от гражданите на ЕС като цяло), възможности за забавления, сигурност за пенсиите и възможности за работа (съответно 60, 42 и 38% на удовлетвореност за ЕС като цяло).

От стандарта си на живот са доволни 31% от българите и 63% от румънците. От качеството си на живот - съответно 42% от българите и 70% от румънците. За сравнение в ЕС като цяло удовлетворението от тези два компонента е средно 84%.

Ниво на удовлетвореност от качеството на живот и стандарта на живот - най-високо е то в Северна Европа - Бенелюкс, Скандинавия, Великобритания и Ирландия, а най-ниско - в България. По-малко от половината български граждани изразяват удовлетвореност от качеството на живот и стандарта си на живот.

Сигурни ли сте в бъдещата си пенсия - 47% "да" в Румъния, 25% "да" в България, парадоксът е, че процентът е същият в Германия, а средно за Европа на 25-е процентът е 42. Унгария, Полша и Франция също имат ниско доверие в бъдещата пенсия - около 30%.

От резултатите личи, че в Литва и в България най-малък брой са гражданите, които се чувстват сигурни, като ходят сами пеша по тъмно - съответно 46% от българите и 45% от литовците. Най-много се чувстват сигурни да правят това в Холандия - 88%, Дания - 85% и Швеция - 83 на сто.

Социолозите от "Евробарометър" са съставили таблица на общото ниво от удовлетворението от живота - по петобалната система. Холандия, Дания и Люксембург са начело със средна оценка 4.15. Румъния е предпоследна - 3.30. България е последна - оценката е 2.89.

Сред най-важните неща в живота в общественото мнение на европейците се нареждат здраве, семейство и приятели. За най-малко важна европейците считат политиката. Свободното време изпреварва като приоритет работата, а религията изпреварва политиката.

В "Евробарометър" пише, че усещането, че помагането на другите или полагането на доброволен труд е важно, е най-слабо разпространено в Латвия (65%), Ирландия и Румъния (63%) и едва 62% в България - на дъното.

Във втората част на изследването се разглеждат задълбочено възприятията за семейство, семейни задължения, деца и работно място и трудови навици. 70% от българите казват, че работата им е твърде трудна и стресираща, докато средното ниво за ЕС е 41%. До средното ниво е близо Румъния - 47%.

Семейството е основен елемент на европейското общество, смятат гражданите на ЕС като цяло. Социолозите обаче отчитат, че мъжете все още не изпълняват своя дял от домакинската работа.

България е на дъното в таблицата за обем на активното участие в доброволна работа - едва 10%. Средното за Съюза е 34%. Румъния е почти двойно по-добре от нас - 18%.

"Имам доверие на нула институции" - 74% от чехите споделят това твърдение, тук сме на предпоследно място със 72 на сто.

Кои са основните теми, будещи тревога - по държава: в България 57% се тревожат за здравеопазването, 51% от цените, 36% от безработицата и от пенсиите - 34%. Една трета от нашите сънародници смятат, че животът ни през следващите 12 месеца ще се вложи. Същото мнение споделят едва 16% от румънците: там мнозинството (44%) вярват, че ще вървят към подобрение. Толкова - 44% - пък са българите, които мислят, че за една година нещата няма да се променят.

Кои са важните неща за напредък в ЕС? в Унгария и Гърция гражданите смятат, че да работиш здраво е по-важно, отколкото да получиш добро образование. И образованието, и работата, са еднакво важни според испанците. "Евробарометър" отбелязва, че според чехите, българите, словаците и холандците, да имаш късмет е по-важно, отколкото да работиш здраво.

"Социалните реалности на румънците в много пунктове приличат на тези на гражданите на другите страни-членки, докато животът в България изглежда категорично е по-различен. Хората в България оценяват повечето аспекти на живота чувствително по-малко позитивно. Едва 39% от българите казват, че са щастливи. За сравнение 87% от гражданите на ЕС като цяло казват, че са щастливи" - е дословен цитат от изводите на доклада.

ПОРТАЛ ЕВРОПА ПРЕПОРЪЧВА ПО ТЕМАТА

- ПРОГРАМАТА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ

- КАКВА ЕВРОПА ЖЕЛАЯТ БЪЛГАРИТЕ ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ СПОРЕД ЦЕНТЪРА ЗА ЛИБЕРАЛНИ СТРАТЕГИИ

- ПРИОРИТЕТИТЕ В НАЦИОНАЛНАТА СТРАТЕГИЧЕСКА РЕФЕРЕНТНА РАМКА

- ТЕЛЕВИЗИОННА ИЗЯВА НА ПРЕМИЕРА СТАНИШЕВ ОТ ПРЕДИ ГОДИНА.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.