Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
05-03-2007

"ПРЕЗИДЕНТЪТ ХЕМ СМЯТА ИЗБОРНИЯ ЗАКОН ЗА НЕДЕМОКРАТИЧЕН, ХЕМ ГО ПОДПИСА"

Коментари за указа на Георги Първанов за обнародване на закона за евровота.  

Лютви Местан, ДПС:

"С издаването на Указ за обнародването на Закона на евродепутати президентът Георги Първанов е упражнил едно свое право. Но този формален акт не винаги означава съгласие на държания глава с всички текстове на закона", коментира заместник-председателят на ДПС Лютви Местан. "Явно за президента е важно изборите да се проведат най-късно до края на май. Ние споделяме това. Споделяме и изключително точно формулираните му критики за някои текстове като отстъпление от демократичните традиции и принципи, като въвеждащи двойни стандарти и най-вече позицията му всичко това да не се мултиплицира върху други изборни закони. Сега вече сме още по-убедени, че Конституционният съд следва да бъде сезиран, включително и във връзка със следващи избори. Време е този въпрос да бъде решен окончателно. Разбира се в съответствие с онези демократични принципи, за които говори президентът Първанов", допълни Лютви Местан. (по пресцентъра на ДПС) 

Коментар на "Медиапул" по повод указа:

Това, че президентът хем изразява резерви към закона, хем не го връща, не е изненадваща позиция на фона на поведението на съпартийците му от БСП, които също се обявиха против принципа за уседналост, но в крайна сметка помогнаха да бъде приет, като масово гласуваха "въздържал се", а няколко депутати начело с шефа на парламента Георги Пирински открито подкрепиха ограничението.

ДПС, които в началото протестираха и се заканиха да дадат закона на Конституционния съд, защото бил "дискриминационен" и "антиконституционен", впоследствие утихнаха и дори аплодираха окончателното му приемане. Вероятно защото в него се появи допълнителна разпоредба, която обезсмисля ограничението, тъй като дава право на глас на всички български граждани, които два месеца преди изборите са имали постоянен и настоящ адрес у нас. Както е известно, голяма част от живеещите в Турция са запазили настоящия си адрес в България, макар да не живеят тук, а останалите получиха достатъчно време, за да подадат необходимото заявление за регистрация.

Излизащото в Брюксел на турски език електронно издание AB Haber преди дни публикува писмо до премиера на България Сергей Станишев, в което му изказва лично благодарност и го поздравява за това, че "е успял да промени новия избирателен закон, за да не бъдат изключени българските граждани, живеещи в чужбина, от гласуването за ЕП". "Поправката" бе подкрепена не само от ДПС и БСП, но и от НДСВ и дясната опозиция, които преди това прокараха принципа за уседналост, предизвикал временни трусове в тройната коалиция и заплахи на премиера Станишев за предсрочни избори. Депутати и експерти като Михаил Константинов, които имат отношение към новия закон, признаха, че се отваря врата в закона и принципът за уседналост няма как практически да се прилага от българските власти. В същото време те акцентираха на друг текст от закона, който би ограничил злоупотребите на ДПС с вота на българските изселници, като изискването избирателни секции да се откриват само в дипломатически мисии. За Турция това са посолството в Анкара и две консулства, като няма да се допусне откриването на допълнителни секции, както ставаше досега. (Със съкращения, "Медиапул")

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.