Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
20-03-2007

EUOBSERVER: ИЗЛИЗАТ ДЕТАЙЛИ ОТ ДЕКЛАРАЦИЯТА ЗА ЮБИЛЕЯ НА ЕС

(по Mediapool)

Наситената със символика Берлинската декларация, която ще отбележи 50-тата годишнина на Евросъюза, бавно придобива форма. В настоящия текст борбата с промените в климата е посочена като върховен приоритет на Европа, а общностният метод е начинът страните членки да работят заедно, съобщава EUobserver, цитиран от Mediapool.

Текстът ще се състои от пет части с кратки пасажи и няма да е по-дълъг от три страници.

Първата част е посветена на успеха на европейската интеграция, донесла мир, просперитет - благодарение на вътрешния пазар и единната валута, както и стабилност "като централно достижение на европейското единство". В тази част също така се отбелязва, че "присъединяването на нови страни членки спомогна за обединението на континента, консолидирането на демокрацията и върховенството на закона в Европа." Разделението на континента нямаше да може да бъде преодоляно, ако стремежът на народите на Централна и Източна Европа към свобода не беше толкова силен, пише в декларацията.

Втората част е фокусирана върху единението и сътрудничеството в ЕС. Изтъкват се "демокрацията и върховенството на закона като фундаменти на членството в ЕС" заедно с "равните права и задължения на всички страни членки, както и прозрачността и субсидиарността". Тези характеристики се отнасят към "общностния метод".

Третата част е за "основните ценности, върху които се гради европейското единство". Декларацията посочва, че "фокусът е върху човешката личност, чието достойнство е ненакърнимо; свободата и отговорността, солидарността, като ключови елементи на европейския начин на живот; разнообразието е отличителен белег на Европа, който прави съществени толерантността и уважението".

Четвъртата част на Берлинската декларация подчертава външните и вътрешните приоритети на ЕС, като енергийната политика и защитата на климата оглавяват листата като "два компонента на стратегията, които заедно се противопоставят на глобалните заплахи" и в което противопоставяне ЕС трябва да играе "пионерска роля".

Другите цели са засилване на ролята на ЕС като глобален играч чрез неговата външна политика и политика на сигурност, както и чрез развитие на политика, фокусирана върху мирното разрешаване на конфликти.

Гарантирането на основните човешки и граждански права е основната цел на политиката по правосъдие и вътрешен ред. В декларацията се подчертава "споделеният ангажимент за борба с тероризма и организираната престъпност" и съвместните усилия за "справяне с нелегалната имиграция".

Петата част е посветена на икономиката. В проектодекларацията се казва, че засилването на консурентноспособността и вътрешния пазар "вървят ръка за ръка със социалната отговорност".

Финалната част за "споделените ангажименти" би трябвало да включва и европейската конституция, отхвърлена от Франция и Холандия през 2005 г.

Този пасаж стоя празен седмици наред заради противоречията около предоговарянето на споразумението, но в понеделник германското председателство на ЕС е предложило нов вариант с текст, който, според вътрешни източници, би бил приемлив за всички страни.

Той отбелязва изборите за Европарламент през 2009 г. като срок, в който ЕС трябва да е разрешил институционалните си проблеми.

На този етап се допуска, че Берлинската декларация може да бъде подписана само от ръководителите на три европейски институции - германският канцлер Ангела Меркел (от името на Европейския съвет), Жозе Мануел Барозу (Европейска комисия) и Ханс Герт Пьотеринг (Европейски парламент).

Първоначалната идея беше лидерите на 27-те страни членки да подпишат необвързващия документ, когато се съберат на честването в Берлин на 25 март, когато ще се отбележи тържествено 50-тата годишнина от Римския договор, с който се полагат основите на ЕС.

Междувременно дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) представи в понеделник свой вариант на изявление във връзка с годишнината, като подчерта, че сегашните трима лидери на ЕС Меркел, Барозу и Пьотеринг, и тримата дясноцентринстки политици, персонално да допринесли за изготвянето му.

Според тази декларация "интеграцията на Европа е преди всичко достижение на европейските християндемократи като Робърт Шуман, Конрад Аденауер, Алсид де Гаспери и Хелмут Кол".

В текста има специален параграф за падането на комунизма. Полша силно подкрепя включването на такъв параграф в официалната Берлинска декларация, но според наблюдатели такъв едва ли ще има.

В документа на християндемократите европейската конституцията също не присъства, макар че според първоначалния вариант е трябвало да се отбележи, че тя е най-добра база да постигане на настоящите цели на ЕС.

Текстът за конституцията е отпаднал след като Ангела Меркел казала, че предпочита да не се споменава, обясни лидерът на ЕНП Вилфрид Мартенс.

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.