Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
08-05-2007

ФАЙНЕНШЪЛ ТАЙМС: БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕМИЕР ОТСТРАНИ ВРЕМЕННО МИНИСТЪР

Българският премиер Сергей Станишев отстрани временно министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, като заяви, че иска да "изпрати ясен сигнал", че съдебната система и кабинетът няма да толерират политическата корупция.

Отстраняването трябва да влезе в сила, когато г-н Овчаров, който през миналата година договори доставките на природен газ за България с Газпром, се завърне с премиера от Москва. Г-н Овчаров е влиятелен министър в правителството със солидна подкрепа в управляващата социалистическа партия. Той отказа да подаде оставка.

Решението идва в момент, когато в Брюксел нараства загрижеността, че България не е осъдила никого за корупция по високите етажи на властта преди и след приемането й в ЕС на 1 януари т.г.

Европейската комисия, която наблюдава корупцията в България и Румъния, може да препоръча правни или финансови санкции, ако някоя от двете страни не осъществи напредък преди публикуването на официалния доклад през следващия месец.

Г-н Овчаров е обвинен, че се е намесил в официално разследване на корупция по високите етажи на властта, включваща компанията Топлофикация в София и държавната тютюнева и цигарена фирма Булгартабак, която е подготвяна за приватизация чрез софийската борса.

Ръководителят на националната следствена служба Ангел Александров беше също така отстранен временно, след като заяви, че е бил заплашен от г-н Овчаров. Няколко високопоставени служители обвиниха г-н Александров, че е поискал подкуп от директора на Булгартабак.

Премиерът уволни двама заместник-министри, за които се твърди, че са замесени в корупция. Но сблъсъкът между г-н Овчаров и г-н Александров подчерта препятствията, пред които е изправена прокуратурата в борбата с корупцията и организираната престъпност. Главният прокурор Борис Велчев, назначен миналата година, за да се справи с тези проблеми преди влизането на България в ЕС, поиска от Европейската комисия да наблюдава разследването на Топлофикация-София.

Искането беше посрещнато със загриженост от Брюксел, където смятат, че това е сигнал за липсата на напредък в укрепването на съдебната система. "Изглежда странно, че искат от нас да отидем и почти да изпълняваме ролята на съдия и на съдебни заседатели," каза служител на комисията.

Булгартабак е последната голяма държавна компания, която трябва да се приватизира след два провалили се опита на предишни правителства. Г-н Овчаров беше похвален от международни институции, че реши да направи това през софийската борса, за да осигури прозрачност на сделката. Но решението е проблемно от политическа гледна точка, защото влиятелният партньор на социалистите в коалиционното правителство ДПС е категорично против. През миналия месец Великобритания, Франция, Холандия и Швеция настояха пред Брюксел да заеме по-твърда позиция към България и Румъния по отношение на корупцията и заявиха, че комисарят на ЕС по въпросите на правосъдието и вътрешния ред Франко Фратини се е сближил твърде много със страните, които трябва да наблюдава и контролира. Той отхвърля обвиненията.

(по kafene.net)


Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.