Събития

  • A+
  • A-
07-12-2006

БЪЛГАРИЯ ИМА НАПРЕДЪК ПО ОТНОШЕНИЕ НА МАЛЦИНСТВАТА

2007 е Годината на равните възможности за всеки.

„Ще бъда щастлив отново да се върна в България". 

С тези думи г-н Ван дер Пас, генералният директор на Генерална дирекция по заетостта, социалните въпроси и равните възможности на Европейската комисия започна приветствието си към делегатите на Заключителната конференция за Програмата за действие за борба с дискриминацията на Европейските общности 2001 - 2006, проведена на 27 - 28 ноември 2007 г. в Брюксел.

В конференцията участваха представители на Европейския институт, което е признание за работата на неправителствената организация. Поводът за тази престижна покана е фактът, че ЕИ е провел три поредни анти-дискриминационни кампании "За разнообразието. Срещу дискриминацията" - те са съфинансирани по Програмата за действие на ЕК за борба срещу дискриминацията 2001-2006 г.

Портал ЕВРОПА е медиен партньор на тези инициативи на Европейския институт.

Г-н Ван дер Пас похвали развитието на страната ни през последните години по отношение на разрешаването на проблемите на уязвимите ни малцинствата. „България прие законодателство за борба срещу дискриминацията, както и създаде орган за равенство (бел. на автора „Комисия за защита от дискриминация"). Това развитие трябва да бъде аплодирано" - каза г-н Ван дер Пас. Неговото послание в подкрепа на подготовката на следващата инициатива на Европейската комисия „Годината на равните възможности за всеки" и достигането й до всеки гражданин на ЕС бе в светлината на нуждата от мобилизирането на всички талантливи хора в полза на изграждането на едно конкурентноспособно общество, насърчаващо равните възможности за всеки.

По време на двудневната заключителна конференция беше направен основен преглед на проведените инициативи, постигнати резултати и постижения от основните участници и заинтересовани страни в рамките на Програмата за действие за борба с дискриминацията. Наред с това бе задълбочено обсъдена подготовката за Годината на равните възможности за всеки - 2007 г.

Бюджетът на инициативата се очаква да възлезе на около 15 милиона евро.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.