Събития

  • A+
  • A-
20-02-2007

БЪЛГАРИЯ УЧАСТВА В ЕВРОПЕЙДСКАТА ГОДИНА НА РАВНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ВСИЧКИ"

Европа има най-съвършеното законодателство за равенство. Дискриминация в ЕС обаче продължава да има, каза Стефан Олсън, началник отдел "Действия срещу дискриминацията и гражданското общество" в Генерална дирекция "Заетост, социална политика и равни възможности" на ЕК.

Стефан Олсън бе сред гостите на откриването в България на Европейската година на равните възможности за всички. Конференцията, с която събитията по темата се откриват и у нас, се проведе сутринта в хотел "Шератон" в столицата и бе модерирана от директора на Европейския институт Юлиана Николова.

Влиятелната неправителствена организация Европейски институт е сред координаторите на информационните кампании по темата у нас. Министерството на труда и социалната политика отговаря за събитията у нас, свързани с годината на равните възможности.

Министър Емилия Масларова посочи, че Годината на равните възможности за всички е на практика първото участие на България като страна-членка в общоевропейска инициатива. Цялостната идея е да бъде постигнато устойчиво и пълноценно включване на уязвимите групи в обществото и по този начин ще се спази принципът на равнопоставеност и недискриминация, и за тази цел са необходими усилията на всички - поясни социалният министър.

В България вече разполагаме с необходимото модерно законодателство, изграден е институционалният механизъм за неговото прилагане. "Ние сме различни, но всеки трябва да има равни права в социалния живот, а хората в неравностойно положение се нуждаят от допълнителни усилия", обобщи Емилия Масларова и призова за общи действия, така че обществото ни да е основано на включването.

Стефан Олсън, началник отдел "Действия срещу дискриминацията и гражданското общество" в Генерална дирекция "Заетост, социална политика и равни възможности" на Европейската комисия, от своя страна, заяви, че Европейската година на равните възможности за всички умишлено съвпада с годината, в която честваме 5 десетилетия от Римския договор. Равенството пред закона е фундаменталният принцип на Европейския съюз и съвпадението подчертава именно това. "Горди сме, че законодателството на ЕС за равните възможности е едно от най-добрите в света, ако не и най-доброто. Дискриминация обаче продължава да има - и в Съюза като цяло, и в България. Така че законодателството не е достатъчна предпоставка за борба с дискриминацията. Необходимо е да отидем по-нататък", обобщи Олсън. 

По думите на представителя на Европейската комисия, едно от основните предизвикателства остава 15-процентовата разлика в заплатите на мъжете и на жените.

Стефан Олсън посочи проучването на "Евробарометър" за нагласите в страните-членки за дискриминацията като красноречив пример за толерантността на българите. По думите му, повече от половината граждани на ЕС смятат, че дискриминацията е важен въпрос, а в България числата са "по-позитивни". Българите са посочили дискриминацията по признака възраст като водещ проблем. Същевременно едва 21% от анкетираните българи казват, че познават правата си по отношение на дискриминацията.

Затова целта е в края на Европейската година на равните възможности за всички да се постигне по-голяма обществена информираност за гражданските права, за съществуващите практики на дискриминация в ЕС, а така също и да се намерят практичните начини за борба срещу дискриминацията - каза още Олсън.

Според представителя на ЕК, разнообразието трябва да бъде използвано като предимство. "Не можем да си позволим да изключваме и изолираме никого, включително ромите, имаме нужда от таланта и способностите на всекиго, за да може Европа да остане конкурентоспособна. Основният двигател за социално включване е да поставим рисковите групи в системата на трудовия пазар", категоричен е Стефан Олсън.

В приветствие към откриващата се в България Европейска година на равните възможности за всички, посланикът на Германия - ротационен председател на ЕС - Михаел Гаер посочи, че европейците могат да научат много неща от българите, които живеят в страна с много етноси и много езици.и България е остров на социалната стабилност в региона, каза посланик Гаер. Според него, въпреки че началото на Годината на равните възможности бе поставено в Берлин, Германия няма много поводи за гордост в борбата срещу дискриминацията. Като примери той посочи по-малкия брой жени в настоящото правителство в сравнение с предишното - въпреки че канцлерът Ангела Меркел е дама. 

У нас организатори на инициативата са Социалното министерство, Парламентарната комисията за защита от дискриминация, Националният съвет за сътрудничество по етническите и демографски въпроси към МС и Европейският институт.

ПОРТАЛ ЕВРОПА ПРИПОМНЯ

"2007 - Европейска година на равните възможности за всички" е част от стратегията на Европейската Комисия за поощряване на многообразието и борба срещу дискриминацията в ЕС. В инициативата участват 30 държави - 27 страни-членки на ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. За да достигне посланието до по-широка публика, ще се проведат множество мероприятия на национално, регионално и местно ниво. Тяхната основна цел е популяризиране на ползите от многообразието за обществото и бизнеса.

За разлика от Програмата за Действие и за разлика от кампанията "За различието, против дискриминацията", които не покриват проблемите на пола, Годината е първата дейност на Общността, която покрива всички шест дискриминационни форми, забранени с Договор на Европейския съюз и ще има принос за по-голямата видимост на главната роля, която Съюзът играе в борбата с дискриминацията и обявяването на равни възможности за всички.

ОЩЕ ПОДРОБНОСТИ ОТ ПОРТАЛ ЕВРОПА: ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ...

Проучването Евробарометър „Дискриминацията в ЕС" е поръчано от Генерална дирекция по заетостта, равните възможности и социалните въпроси към Европейската Комисия. В рамките на проучването за периода 7 - 20 юни 2006г. са анкетирани 1025 български граждани. (ВИЖ ДАННИТЕ ЗА ЕС ТУК)

Проучването показва, че много по-голям процент българи, отколкото граждани на ЕС25 заявяват, че познават представители на ромската общност (48% срещу 12% за ЕС 25), или хора от различен етнически произход (66% срещу 55%). В същото време само 8% от българите в сравнение с 35% от останалите европейци съобщават, че познават някой, който е хомосексуален. (ВИЖ ДАННИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ ТУК)

 

ЕТО КАКВИ СА ПРЕДСТОЯЩИТЕ СЪБИТИЯ ЗА ЦЯЛАТА ГОДИНА НА ЕВРОПЕЙСКО НИВО

 

Януари

Февруари 

Март 

Април 

Май

Юни

Октомври 

Ноември 

Декември 

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.