Събития

  • A+
  • A-
14-03-2007

ПОВЕЧЕ ПРАКТИЧЕСКА НАСОЧЕНОСТ В ПЪТНАТА КАРТА ЗА РАВЕНСТВОТО МЕЖДУ МЪЖЕТЕ И ЖЕНИТЕ ИСКА ЕВРОПАРЛАМЕНТЪТ

Депутатите искат по-добра интеграция на жените имигрантки, правилно прилагане принципа за еднакво възнаграждение, насърчаване на бащите да участват в семейните грижи, както и приемане на директива за борба против насилието срещу жени.

ЕП обсъди пътната карта за равенството между мъжете и жените за периода 2006 - 2010 г., се казва в прессъобщение на институцията.

Жените представляват 52% от населението на ЕС, но все още страдат от дискриминация и не са достатъчно представени на постове с висока отговорност. Дискриминацията спрямо жените е често срещано и видимо явление в областта на достъпа до пазара на труда.  Жените стават и по-често жертва на безработица и трябва да полагат повече усилия от мъжете, за да съчетаят личния и професионалния си живот. Въпреки законодателството на Общността и националните разпоредби за равни възнаграждения, разликата между възнагражденията на мъжете и жените продължава да съществува - жените в ЕС получават средно 15% по-малко от мъжете. Настоящата година е обявена за "Европейска година на равните възможности за всички" и това според депутатите е добра отправна точка да се насочи вниманието към темата доколко равни са представителите на двата пола.
 
Гореизброените проблеми са само някои от въпросите, на които се търси решение в Пътната карта за равенството на мъжете и жените за периода 2006 -2010 г. на Европейската комисия. В отговор на този текст Европейският парламент прие доклад по собствена инициатива с автор Amalia Sartori (ЕНП/ЕД, Италия), с който призова в предложението на ЕК да се включат повече конкретни мерки и действия. 
 
Политиката за равенство на половете трябва да се третира от ЕК "преди всичко, като необходимо изискване за спазване на човешките права", се казва в доклада, който беше приет с голямо мнозинство от ЕП.
 
Еднакво заплащане
 
Депутатите призовават държавите-членки да въведат национални мерки за подпомагане на жените при навлизането им на пазара на труда на базата на равно заплащане за еднаква работа и за насърчаване на предприемачеството на жените. Относно разликите във възнагражденията депутатите искат от Комисията да преразгледа приоритетно Директива 75/117/ЕИО.

Подкрепа за жените имигрантки
 
Членовете на Комисията по правата на жените обръщат особено внимание на нуждата от  конкретни инициативи за еманципация и социално-икономическа интеграция на жените имигрантки. Това включва подкрепа при изучаването на чуждия език, програми за борба против дискриминацията в достъпа до работа и в работата, подкрепа за проекти за създаване на предприятия от жени имигрантки, които спомагат за опазването и разпространяването на културното богатство на родните си страни. Депутатите препоръчват на държавите-членки и на Комисията да предвидят финансиране на програми, предназначени за разпространяване в държавите на произход на информация за предварителните условия за влизане и пребиваване в Европейския съюз, както и за рисковете, свързани с незаконната имиграция.
 
Отговорник за равните възможности във всяка държава-членка

Депутатите предлагат всяка държава-членка да назначи по един национален отговорник, който да отговаря за въпросите за равните възможности. При изпълнението и ревизията на стратегията за равнопоставеността на половете този отговорник ще  има грижата да гарантира реалното въвеждане на половото измерение в бюджета и изпълнителните политики и да направи така, че равенството между половете винаги се отчита на политическо ниво.
 
Съчетаване на семейния и професионалния живот
 
Докладът изброява няколко предложения, които ще улеснят съчетаването на семейния и професионалния живот. Едно от тях е Комисията и държавите членки активно да насърчават бащите и мъжете-партньори да ползват възможностите за гъвкаво работно време и да поемат домашни и семейни грижи. Друго предложение е да се осигури поемането на разходите за майчинство и бащинство от цялото общество. Те приканват Комисията активно да насърчава бащите и мъжете-партньори да поемат домашни и семейни грижи, например като наложи първоначална форма на родителски отпуск за тях.

Преглед и координиране на националните и европейски политики
 
Депутатите призовават Комисията да състави цялостна рамка за оценяване на политиките и програмите за насърчаване на равнопоставеността на половете, включително на произтичащите от тях национални политики. Членовете на ЕП считат, че трябва да се координират европейските и национални мерки за правова защита на жените и децата.  Това е особено необходимо, когато жените са превърнати в робини, в случаите на престъпления в името на честта, традицията, при насилие, трафик, обрязване на жени, насилствен брак, полигамия.
 
Депутатите призовават ЕК да направи проучване и ако резултатите доказват необходимост да представи предложение за директива за борба против насилието срещу жени. Също така те искат Комисията да събере в най-кратък срок сравними и надеждни данни за трафика на хора с цел намаляване броя на жертвите. Те приканват държавите-членки да отнемат разрешителните на лекарите, които извършват обрязване на жени.
 
Въвеждане на половото измерение в националните бюджети

Депутатите искат от Комисията да стартира първите пилотни проекти за въвеждане на половия признак в общия бюджет на Европейския съюз и в програмите на Общността, особено в структурните фондове, седмата рамкова програма на Общността за научни изследвания, технологично развитие и демонстрационни дейности (2007-2013 г.), програмата на Общността за действия в областта на здравеопазването и защитата на потребителите (2007-2013 г.) и програмата на Общността за действия в областта на общественото здраве (2003-2008 г.).
 
Ролята на медиите
 
Депутатите считат, че ако медиите разгласяват добри примери, както за ролята на жените в обществото, така и за техните постижения във всички сектори, това би помогнало значително в борбата против отрицателните стереотипи, с които се сблъскват жените. Затова те призовават Комисията да насърчи мерки, например по програма Медия 2007, за повишаване на чувствителността на медиите чрез, например, постоянни консултативни форуми с членове от този сектор, за стереотипите, които те представят, и да насърчи равните възможности, особено с цел информиране и повишаване на чувствителността на младите мъже и жени.

Портал ЕВРОПА ви предлага изказването на българския евродепутат Маруся Любчева по време на дебата за доклада:

"Изказвам  удовлетворението си от факта, че  ЕП обсъжда важен доклад, имащ отношение  към балансираното  устойчиво развитие на обществото. Моите поздравления за докладчика  и Комисията по равнопоставеността. От справката, която  направих, между 50 и 60 % от анкетираните считат, че в страните на ЕС има равнопоставеност между половете. В моята страна този процент дори е по-висок от средния за ЕС. Това според мен e формално и не отговаря на действителността. Смятам, че се дължи на следното:

  • Темата за равнопоставеността е на вниманието на обществото и то има волята въпросът да се решава така, че да се оползотворява потенциалът и на жените, и на мъжете.
  • В много области жените са добре представени, особено в по-ниско заплатените дейности, което вероятно създава впечатление за равнопоставеност.
  • Не се познават детайлите на политиките по равнопоставеност, а именно - участието при вземането на решения, проблемите на насилието, неравното заплащане, трафика, проституцията.

Мисля,  че обществото  няма достатъчно  информация, затова считам, че Пътната карта е документ, който ще даде основата за задълбочена работа  в националните парламенти и правителства. Тя ще даде тласък за работа по стратегиите и плановете за действие; да се решат  законодателните пропуски, да  се намери инструментариума за  прилагане на законите и контрола за изпълнението им.

Трябва да намерим инструментариума за прилагане на законите и контрола за изпълнението. Трябва да подредим дневния си ред така, че да решим въпросите с балансиране на семейните и професионални задължения, да спрем насилието и трафика на жени и да бъдем заедно отговорни за отглеждането на децата - нашето бъдеще и бъдещето на Европа,  чрез едно отговорно родителство. Това означава нова социална Европа и нова култура на равнопоставеността."

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.