Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
14-05-2007

„НА 9 МАЙ ЕВРОКОМИСАРЯТ ПО РЕГИОНАЛНА ПОЛИТИКА ДАНУТА ХЮБНЕР НА ПРАКТИКА Е ДАЛА НАЧАЛО НА ОДОБРЯВАНЕТО НА ОПЕРАТИВНИТЕ ПРОГРАМИ”, КАЗА ПРЕМИЕРЪТ

Днес, 14. 05. 2007 г., в град Бургас министър-председателят на Р България Сергей Станишев откри петия семинар от Информационната кампания „Бъдете активни". В събитието участие взеха и министрите  Емилия Масларова /МТСП/, Асен Гагаузов /МРРБ/, Джевдет Чакъров /МОСВ/, заместник-министърите Светла Бъчварова /МЗГ/ и Мария Дивизиева /МДААР/, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Станимир Бързашки, както и г-жа Нели Йорданова от МТ. На срещата-дискусия присъстваха представители на местната власт, неправителствените организации и бизнеса от Югоизточен район на планиране.

В началото на своето изказване премиерът съобщи, че на 9 май еврокомисарят по регионална политика Данута Хюбнер на практика е дала начало на одобряването на Оперативните програми. Също така министър-председателят подчерта, че от 444-те Оперативни програми на страните членки, до сега в Европейската комисия са подадени около 340, сред които са и българските седем, което дава основание да се смята, че те ще бъдат в първата група одобрени. Според премиера може да се очаква през втората половина на лятото да започне реалното договаряне на проекти. Той припомни, че България е изпратила в срок своите стратегически документи, най-важният от които е Националната стратегическа референтна рамка. Тя е съобразена с две основни цели - да се решат национални проблеми, които в старите страни-членки вече са решени и да се следват целите и приоритетите на обновената Лисабонска стратегия.

Министър-председателят запозна присъстващите с финансовата перспектива пред Общността в седемгодишния програмен период, както и с институционалната рамка на страната. Усвояването на финансовите потоци от Европейския съюз към България и на национално ниво, ще се осъществява чрез три вида плащания: авансови, междинни и окончателни,  уточни премиерът.

Министрите и зам.-министрите на секторните министерства представиха Оперативните програми и отговориха на възникналите въпроси.

Директорите на дирекции „Управление на средствата от Европейския съюз" и „Национален фонд" в министерството на финансите Боряна Пенчева и Силвия Инджова запознаха участниците във форума с критериите за избор на проекти, механизмите на финансирането и наблюдението им, с платежния процес и процеса на сертифициране на разходите.

Г-жа Инджова обясни, че авансовите плащания в посока от ЕС към България са постоянен ресурс, предоставен на България, за разплащане на страната с бенефициентите и не са предмет на връщане. На национално ниво в бюджета са заложени възможности за авансови плащания към бенефициентите до 20% от стойността на проекта, като те няма да се приспадат от реално извършените разходи. За големите инфраструктурни проекти авансът е до 10 на сто.

Силвия Инджова разясни, че България ще получи от ЕК средства за междинните плащания в двумесечен срок от подаването на заявката за плащане, когато страната ни извърши сертификацията на реално осъществените разходи. Този финансов ресурс ще се осигурява три пъти в годината като за 2007 г. той е в размер на  140 млн. евро за всички оперативни програми, за следващата 2008 г. е 220 млн. евро и  180 млн. евро за третата година. На национално ниво междинните плащания ще се извършват съгласно схемата, утвърдена в договора между управляващия орган и бенефициента, при представяне на разходно-оправдателни документи и при удостоверяване за извършения напредък по изпълнението на проекта от междинното звено или от управляващия орган.

Схемата на авансови и междинни плащания, договорена от българското правителство, ще улесни в голяма степен бенефициентите, осигурявайки им постоянни оборотни средства за изпълнението на цялостния проект, каза още г-жа Инджова.

Бенефициентите ще получават окончателното плащане след като приключи изпълнението на проекта. То ще се извърши по договор като изравняване на реално извършените допустими разходи, авансовото плащане и междинните плащания.  На държавно ниво окончателното финансиране от ЕК към България ще става след представяне на редица документи - искане за възстановяване на средствата до 31.03.2017 г., окончателен доклад и одитен сертификат.

(Министерство на финансите)
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.