Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
14-06-2007

ПЪРВО ЗАСЕДАНИЕ НА КОМИТЕТА ЗА НАБЛЮДЕНИЕ И КОНТРОЛ НА ПРОЕКТИ ПО КОХЕЗИОННИЯ ФОНД

На 12-13 юни 2007г. в гр. София се проведе Първото заседание на Комитета за наблюдение и контрол на проекти, изпълнявани по Кохезионен фонд в съответствие  с Регламент на съвета на Европейската общност № 1164/94. В събитието участваха представители на Европейската комисия, Представителството й в България, Европейска инвестиционна банка, Европейска банка за възстановяване и развитие, Световна банка, Министерство на финансите, съответните ресорни министерства, общините крайни бенефициенти на помощта и социално икономически партньори.

Комитетът беше председателстван от г-н Любомир Дацов, заместник министър на финансите и Национален координатор на помощта от Кохезионен фонд, който поздрави участниците с присъединяването на България към Европейската общност от 1-ви януари 2007 г. Той изтъкна сериозната работа, извършена от правителството за изграждане на необходимите структури за управление и усвояване на средствата по програма ИСПА, която от датата на присъединяване се изпълнява по правилата на Кохезионен фонд, съгласно Регламент № 1164/94. Зам.-министър Дацов подчерта, че към настоящия  момент са завършени проектите за изграждане на Пречиствателната станция за отпадни води в гр. Горна Оряховица, новия пътнически терминал на летище София и проекта за рехабилитация на Транзитни пътища по направление на общо европейски транспортни коридори на територията на България, фаза ІІІ. Любомир Дацов  обърна внимание и на създадените добри взаимоотношения между институциите и крайните бенефициенти.

По време на Комитета беше отчетен напредъка на всички мерки по Кохезионен фонд 1164/94 и беше обърнато специално внимание на ключовата роля на крайните бенефициенти. Общата стойност на одобрените 40 мерки е 1,53 милиарда евро, от които 57.5 % или 880 милиона евро са безвъзмездна помощ по програма  ИСПА, настоящ Кохезионен фонд 1164/94.

Българските институции бяха приветствани от г-н Колин Уокър, изпълняващ длъжността ръководител на отдела, отговарящ за България в главна дирекция „Регионална полика" на Европейската комисия. Средствата по ИСПА, настоящ Кохезионен фонд 1164/94 за България за целия програмен период 2000 - 2006 г. са договорени на 100%. В допълнение, г-н Уокър посочи положителната роля от използването на техническа помощ при подготовката на проекти, които ще се изпълняват с финансиране от Структурните фондове. В заключение, той определи  като положителен  знак включването на международните финансови институции през финансовия период 2000-2007г., което сътрудничество следва да продължи и през настоящия финансов период.

(Министерство на финансите)
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.