Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
24-10-2007

ЕП ПРИВЕТСТВА АНГАЖИМЕНТА НА ТУРЦИЯ ЗА РЕФОРМИ И ОЧЕРТА ПРОБЛЕМНИТЕ ОБЛАСТИ

ЕП прие резолюция, с която приветства ангажимента на новото турско правителство за реформи, но и отбелязва областите, в които има нужда от допълнителен напредък особено относно съдържанието на предстоящите конституционни реформи. Депутатите призовават Турция да се въздържа от каквито и да е едностранни действия, с които се нарушава териториалната цялост на Ирак.

Резолюцията от Ria Oomen-Ruijten (ЕНП-ЕД, Нидерландия) поздравява Турция за провеждането на свободни и честни избори и приветства избора на нов президент, като знак за укрепване на демокрацията в Турция. Парламентът също приветства ангажимента на новото правителство за засилване на процеса на реформи през следващите месеци и години, както и намерението на новото турско правителство за приемане на нова гражданска конституция.

ЕП подкрепя започването на преговорите по глава "Енергетика" и насърчава Турция да се присъедини като пълноправен член към Европейската енергийна общност.

Политически реформи

Парламентът остро осъжда убийството на Hrant Dink и Andrea Santoro и подчертава "неотложната нужда от ефективна борба срещу всички видове екстремизъм и насилие". Депутатите изразяват загриженост за многократната намеса на турските въоръжени сили в политическия процес и подчертават, че трябва да се положат още усилия за осигуряване на пълен и ефективен граждански контрол върху военните сили. Те изразяват съжаление за това, че много хора все още са подложени на наказателно преследване по член 301 на Наказателния кодекс и считат, че свободата на словото и пресата трябва да са първостепенен приоритет за правителството.

Отношения на Турция със съседните й страни

Депутатите настоятелно призовават турското правителство към пълно изпълнение на разпоредбите, произтичащи от Споразумението за асоцииране и Допълнителния протокол към него, като считат, че кипърският въпрос ще бъде разрешен по-лесно при изтегляне на турските войски. Парламентарната комисия осъжда насилието на Кюрдската работническа партия (ПКК), но и призовава новото правителство да започне политическа инициатива за дълготрайно решение на кюрдския въпрос. Те отново призовават турското и арменското правителство да започнат процес на помирение за настоящето и миналото и призовава Комисията да улесни турско-арменското помирение.

Депутатите изтъкват необходимостта от цялостна стратегия за социално-икономическо развитие на Югоизточна Турция и подчертава необходимостта от продължаване на борбата срещу тероризма в съответствие със степента на заплаха и при пълно спазване на международните правни инструменти и норми.

Депутатите призовават турското правителство и всички политически сили в Ирак, в това число и кюрдските групировки, да засилят сътрудничеството си за предотвратяване и борба с терористичните действия и настоятелно призовава Турция да се въздържа от каквито и да е едностранни действия, с които се нарушава териториалната цялост на Ирак.

Роля на Комисията

Резолюцията призовава Комисията да предостави подкрепа на гражданското общество най-вече в Югоизточната част на страната. Депутатите приветстват създаването на инструмент за финансова помощ за насърчаване на икономическото развитие на турската кипърска общност и призовават Комисията да изготви специален доклад за ефективността на този инструмент.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.