Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
20-12-2007

ЕЛМАР БРОК СЕ СРЕЩА В ПЕТЪК С НАСЛЕДНИКА НА ПУТИН

Топ-човек от ЕНП хвали... Русия, критикува Качински и окуражава Доналд Туск! ЕС трябва да приеме Русия като равноправен партньор, зове германецът.

Вероятният бъдещ руски президент Дмитрий Медведев ще се срещне в петък в Москва с германския евродепутат Елмар Брок, който е външнополитически координатор на Групата на ЕНП-ЕД.

Това се казва в прессъобщение на десницата в ЕП. Брок е на посещение в руската столица, където днес и утре ще проведе политически разговори и с други руски представители, сред които външния министър Сергей Лавров и председателя на Държавната дума – и на партията на Путин „Единна Русия” – Борис Гризлов.

Елмар Брок ще обсъди теми като статута на Косово, договорите за разоръжаване, американския противоракетен щит и обстановката в Иран. Елмар Брощ ще говори с Гризлов, Лавров и Медведев също за компромисите за приемането на Русия в СТО и началото на преговори с Москва за споразумение за партньорство и сътрудничество с ЕС.

„Значителна част от разговорите и преговорите ще бъде също енергийната сигурност на всички страни-членки”, се подчертава в предварителното съобщение на ЕНП.

Днес в Москва Елмар Брок е коментирал, че и Русия, и ЕС – като непосредствени съседи и крупни търговски партньори, имат „общ интерес за поддържане на добри отношения.” По думите на Брок, от всички срещи досега, той е чул общо послание, че Русия е готова да участва в конструктивен диалог.

Елмар Брок казал още, че Русия трябва да признае, че Съветският съюз е причинявал страдания на народите на много от сегашните страни-членки на ЕС, а от друга страна ЕС трябвало „доколкото е възможно – да приеме Русия като равноправен партньор.” Според Брок, последното „...е условие за успешно сътрудничество за решаване на много от днешните предизвикателства – като се започне с борбата срещу тероризма, енергийната сигурност и спазването на интелектуалните права.”

Цитиран от пресслужбата си, германският евродепутат казва: „ЕС не трябва да забравя ценностите и демократичните си принципи, когато си има работа с Русия. Но ние също така трябва да признаем, че Русия е независима държава, която взема решения самостоятелно.”

Като пример външнополитическият секретар на ЕНП посочил случая със забраната за износ на месо от Полша за Русия, отменена вчера. Брок заяви, че популистките и антируски лозунги, издигани от бившия полски премиер Ярослав Качински, „са се оказали непродуктивни”, пише в прессъобщението на ЕНП.

Новото полско правителство на министър-председателя Доналд Туск също заема критични позиции спрямо множество руски политики, но то „...успя чрез конструктивен диалог да отстрани тази пречка пред отношенията ЕС-Русия. Това означава, че сме направили голяма крачка към споразумение за партньорство между ЕС Русия”, е заключението на Елмар Брок.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.