Парламент / Новини

  • A+
  • A-
24-01-2008

ДУШАНА ЗДРАВКОВА: ПРИЕМАНЕТО НА ЗАКОН ЗА ЛОБИЗМА Е НАЛОЖИТЕЛНО

Днес, на поредното свое заседание, Комисията по конституционните въпроси в Европейския парламент обсъди проекто-доклада за разработването на ясна уредба за дейността на лобистите в европейските институции.

По настоящем, ЕП разполага с механизъм за незадължителна регистрация на лобистката дейност, а Европейската комисия не е въвела такъв механизъм. В контекста на Инициативата за прозрачност на ЕК, Конституционната комисия на Европейския парламент обсъди възможностите за създаване на общ регистър на лобистите за всички европейски институции и създаване на по-ефективни механизми за контрол и санкции.

В своето изказване, Душана Здравкова, зам.-председател на комисията, отбеляза, че създаването на точни и ясни правила при регистрация на лобистите и засилване системата на санкциите, чрез въвеждане на "черен списък" и забрана за лобиране за определен период от време за недобросъвестните лобистки организации би довело не само до по-голяма откритост при вземане на решенията, но и до възвръщане на част от доверието на гражданите в европейските институции.

В контекста на проведената дискусия, Душана Здравкова заяви, че поредния проекто-закон за лобизма в България "отлежава" от 2006г. в Народното събрание. Предвид постоянните критики на ЕК отправяни към България и насочени преимуществено към корупцията във висшите етажи на властта, както и с оглед на достигналата до санитарния минимум точка на обществено доверие в институциите в България приемането на закон, регулиращ лобистката дейност е не само желателна, но и крайно наложителна мярка.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.