Парламент / Новини

  • A+
  • A-
17-09-2014

Младите хора трябва да бъдат не само обект, но и двигател на Европейската младежка инициатива

В сряда, 17 септември, българският евродепутат Ева Паунова се включи в дискусията относно Европейската младежка инициатива, обсъдена по време на пленарната сесия в Страсбург.

Най-младият евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ изтъкна, че "в основата на тази инициатива са самите млади хора - те трябва да бъдат не просто обект, а двигател на програмата". Според г-жа Паунова стратегията не бива да бъде определяна единствено от най-висши инстанции, а трябва да е базирана върху желанията и нуждите на младежта, и би била успешна единствено, ако е задвижена от едно активно и предприемчиво младо поколение.

Такава инициативност трябва да бъде развивана от ранна възраст, започвайки от обучението. За целта е нужно да бъдат проведени основни реформи на старите закостенели образователни системи, които са останали непроменени от десетилетия в много европейски страни. Според евродепутата, нови, по-интерактивни програми, биха позволили на младите да развият аналитични качества и критично мислене, а с това и да отговорят на очакванията на работодателите. Комисар Андор подкрепи твърдението, че Европа трябва да заложи на гъвкави и иновативни подходи в сърцето на Европейската гаранция за младежта.

В тази връзка, Ева Паунова добави, че давайки път на младите хора, Европа ще има едно ново поколение с капацитета и мотивацията да се развива и да гради успешен професионален живот. "Така ще създадем хората, създателите, предприемачите, които ще бъдат в състояние да генерират работни места и да задвижат икономиката... Това е истинската "гаранция за младежта", каза тя в заключение.

Днес в пленарна зала, Комисарят па заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор представи меморандум на Комисията относно Гаранцията за младежта. Гаранцията за младежта цели да се бори с младежката безработица, който гарантира, че всички млади хора под 25 години получават качествено конкретно предложение в рамките на 4 месеца, след като са напуснали формалното образование или са останали без работа.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.