Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
15-05-2014

Европейското космическо изложение гостува в София от 16 до 24 май

 На 16 май (петък) от 12:30 ч. Европейското космическо изложение на площад „Александър Батенберг“ще бъде официално открито от Огнян Златев, Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. Представителите на медиите ще имат свободен достъп до изложението преди официалното откриване – от 12:00 до 12:30 ч.

След успешното ѝ гостуване в 19 европейски града, изложбата ще бъде показана и в София. От 16 до 24 май посетители от всички възрасти ще могат да видят, да докоснат и да преживеят широката гама от иновационни технологии и услуги, които им предлага Космосът. Пътуващото космическо изложение, което показва как космическите дейности и приложения се отразяват пряко върху ежедневието на гражданите.Чрез уникални интерактивни, образователни и увлекателни екрани изложението ще насочи вниманието към ползите от инвестициите в Космоса.

Европейското космическо изложение ще бъде отворено от понеделник до петък от 10:00 – 20:00 часа, а в събота и неделя до 22:00 часа. Входът е свободен и цялата информация ще бъде представена на няколко езика.

В момента европейската космическа промишленост се оценява на 5,4 милиарда евро годишно и осигурява работа на над 31 000 висококвалифицирани работници. Чрез инвестициите в ключови програми на ЕС като „Галилео“ и „Коперник“ европейските граждани ще се възползват от многото услуги и приложения, които откриват възможности за световна търговия и съдействат за създаване на работни места и за реализиране на икономически растеж.

Благодарение на „Галилео“ Европа притежава собствена ултрамодерна спътникова навигационна система, а това ще осигури много ползи за нейната икономика и за ежедневието на европейските граждани. От 2014 г. системата от спътници на „Галилео“ ще съдейства за подобряване на услугите, свързани с позиционирането, като се започне от автомобилната навигация и се стигне до управлението на транспортни паркове, до базирани на местоположението и спешни услуги. Услуги, за които времето е изключително важно, като банкови трансакции, оптични и електрически мрежи, също ще станат по-надеждни и стабилни.

За допълнителна информация:  http://ec.europa.eu/enterprise/policies/space/expo/index_en.htm 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.