Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
14-12-2007

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪВЕТ ЗАСЕДАВА В БРЮКСЕЛ

Европейският съвет обсъжда стратегията по отношение на независимостта на Косово. 

Днес в Брюксел се провежда среща на Европейския съвет. Двете работни сесии на Съвета ще приключат още днес, съобщава БНР. Лидерите на страните-членки на ЕС ще бъдат посрещнати в сградата Justus Lipsius от премиера на Португалия Жозе Сократиш, след което ще се срещнат с председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг.

Очаква се правителствените ръководители на страните от Европейския съюз да приветстват подписания вчера Лисабонски договор, да обсъдят разширяването на Шенгенското пространство, миграционната политика, полицейското и съдебното сътрудничество и борбата с тероризма.

Ще се обсъждат също Лисабонската стратегия за растеж и заетост, въпроси на единния вътрешен пазар, енергетиката, устойчивото развитие, общата морска политика и глобалните промени в климата. Лидерите на страните-членки на ЕС се очаква да обсъдят и ситуацията около статута на Косово. Държавните и правителствени ръководители на страните членки ще обсъдят стратегията на съюза по отношение на Косово - вариантите и условията за обявяване на независимост на областта.

Вижте ТУК интервюто на Портал ЕВРОПА с евдопетутата от левицата Кристиян Вигенин по темата "Косово"!

Предвижда се Европейският съвет да одобри и Декларация за глобализацията. Тя представя предизвикателствата, които произтичат от процеса и посочва сферите, в които ЕС следва да насочи усилията си и да предприеме конкретни действия, за да отговори на тях.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.